Изтече срокът за оставка на министъра на правосъдието Данаил Кирилов

Изтече срокът за оставка на министъра на правосъдието Данаил Кирилов

SHARE

Преди 4 месеца правосъдният министър Данаил Кирилов обеща да подаде оставка в случай, че  мониторингът върху България не падне до края на отминаващата ЕК.

Тогава той каза: “Приел съм задачата за отпадане на монитогиринга по Механизма за сътрудничество и проверка като лично задача. При срещата с еврокомисаря (по правосъдието) Вера Йоурова заявих, че ако той не отпадне до края на мандата на тази комисия, аз ще представя оставката си като министър на правосъдието“

Специалният режим за страната ни не само не е паднал, но никой не иска да го маха. Нещо повече,  Франция дори заяви, че  мониторингът трябва да се разшири и да бъде върху всички страни членки на ЕС. Наблюдението върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка остава. Така Кирилов сам си подписа присъдата, а срокът за подаване на оставка дойде.

Припомняме, че Кирилов стана правосъден министър след гръмката оставка на на Цецка Цачева, която се оказа замесена в Апартаментгейт през пролетта. Парадоксално той я замени, въпреки че е бил не само адвокат, но и съдружник в кантората Пенков, Марков и партньори, която защитава интересите именно на замесената в скандала строителна фирма Артекс Инженеринг. Видният ГЕРБ-ер Кирилов всъщност започва политическата си кариера си като общински съветник в София от БСП. Пребоядисването му съвпада със старта на работата му във въпросната кантора. Още от встъпването си длъжност като шеф на правната комисия НС приема поправки в ЗУТ, които облагодетелстват Артекс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.