Изпълнителният директор на “Пфайзер”: Очакваме през 2021-ва да произведем 2 милиарда дози

Изпълнителният директор на “Пфайзер”: Очакваме през 2021-ва да произведем 2 милиарда дози

SHARE

Ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех” най-вероятно предпазва срещу мутациите на Covid-19, установени във Великобритания и Южна Африка, заяви изпълнителният директор на “Пфайзер” Алберт Бурла по време на дискусия, организирана от депутатите от Европейската народна партия в Европарламента.

Няколко основни теми бяха засегнати в дискусията, като темите за солидарността и сътрудничеството между страните членки доминираха посланията, които отправиха трима еврокомисари, сред които и Мария Габриел. Според всички тях безпрецедентната пандемия е доказала, че трябва да бъдем заедно и имаме бъдеще единствено като Обединена Европа.

Алберт Бурла – изпълнителен директор на “Пфайзер”, които заедно с “Бионтех” бяха първият тандем, получил одобрение за създадената от тях ваксина, обясни предпазва ли тази ваксина, която вече се поставя и в България, и срещу новоустановените мутации на Covid-19:

“Изглежда, че има много голяма ефективност на ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех” срещу вариантите на Covid-19, които са установени в Обединеното кралство и в Южна Африка. Това са много обнадеждаващи резултати, но ние трябва да направим още медицински изпитания. Мисля, че резултатите ще бъдат много добри”.

Друг сериозен проблем са доставките на достатъчни дози, защото за всички е ясно, че не са важни просто ваксините като медикамент, макар и това да е сериозно научно постижение, а процесът на ваксинация – т.е. достатъчно дози за достатъчно хора:

“Очакваме, че тази година ще можем да произведем 2 милиарда дози срещу цел от 1,3 милиарда. Европейският съюз си осигури значително количество от тези дози. Европейските власти оказват натиск, за да доставим повече ваксини, но ние трябва да балансираме доставките по целия свят”.

Предпазва ли ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех” от пренасяне на вируса от вече имунизиран човек на друг, който не е бил инжектиран?

“Знаем от данните при животни, че има много висока защита от трансмисия на вируса, но все още не сме го доказали при хора”.

Отговорът на този въпрос ще знаем през февруари, допълни Бурла. И още – колко дълго трае имунитетът на ваксината?

“Към момента от хората, които са ваксинирани преди шест или седем месеца, знаем, че те имат много висока защита срещу вируса. Сега трябва да изчакаме поне една година, след това – две. Добрата новина е, че ако установим понижаване на имунитета, с една инжекция ние може да подсилим имунитета”, отговори изпълнителният директор на “Пфайзер” и още един много важен акцент – през първото тримесечие може би компанията ще има отговор на въпроса за имунизирането на деца. Към момента медикаментът на “Пфайзер” е разрешен за употреба на хора на 16 и повече години, а в момента се правят клинични изпитания за възрастовата група между 12 и 16 години.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.