SHARE

Кристофър Уайли, човекът, работил и изобличил манипулациите на Cambridge Analytica – заяви, че страните в Източна Европа и целия посткомунистически блок са основните цели на руската пропаганда на събитие в Букурещ този понеделник, съобщи Business Review.

Компанията Cambridge Analytica бе изобличена в кражба на данни от Facebook, с които проведе пропагандна кампания по време на Брекзит вота през 2016 г., както и взе участие в кампанията на Тръмп от същата година в САЩ. Основно участие в нея имат също така бившия стратег на Тръмп Стив Банън и милиардерът Робърт Мърсър, чиято дъщеря Ребека е секретар по образованието в администрацията на американския президент, а синът му Ерик Принс е обект на разследване за сътрудничество между Кремъл и кампанията на Тръмп.

Бяха разкрити и връзки на компанията с Кремъл, чийто престъпен характер предстои да се изясни от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Този понеделник Уайли говори на събитието How to Web в Букурещ, където отправя сериозно предупреждение пред страните от Източна Европа:

“Руснаците вярват, че всички страни от бившия комунистически блок са все още техни. Те искат власт, но нямат пари, затова се опитват да покажат могъщество чрез пропаганда. Румъния е точка на кипене за руската пропаганда, защото основната им цел сега са европейските избори”, заявява Уайли пред румънското издание ZF.

Питан как пропагандата може да бъде предвидена и преустановена, Уайли отговаря: “Компаниите, които притежават платформите,  знаят това и могат да го видят. Те със сигурност виждат огромния брой профили, публикуващи послания по определени теми един ден и напълно различни на следващия, което означава, че тези профили се използват единствено за пропаганда.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.