Изненадващо посещение на Путин при Асад и в руска база преди срещата...

Изненадващо посещение на Путин при Асад и в руска база преди срещата с Ердоган

SHARE

Руският президент Владимир Путин е провел среща със сирийския си колега Башар ал Асад в Дамаск. Това потвърди прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

 

Това е първото посещение на Путин в Сирия, откакто бе в базата “Хмеймим” в провинция Латакия през 2017 г. Именно Москва предостави помощта (уговорена не без участието на Иран), обърнала войната в полза на режима на Асад. Някои руски медии отбелязват, че визитата съвпада с деня, когато Руската православна църква и няколко други посрещат Коледа.

 

Според Песков Путин е посетил команден пункт на руски военни в Сирия и там е разговарял с Асад. “Президентът на Сирия изрази признателност за помощта на Русия и руските военни в борбата с тероризма и възстановяването на мирния живот в страната”, отбеляза той, предаде руската агенция.

 

“Руската и сирийската делегация” са преговаряли по време на визитата, а Путин отбелязал, че “сега с увереност може да се констатира, че е изминато огромно разстояние по пътя на възстановяването на сирийската държавност и на териториалната цялост на страната”, а в Дамаск и “с невъоръжено око” може да се видят “признаци на възстановяване”.

 

Посещението в Сирия е ден преди разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. Там на церемония, на която е поканен и българският премиер Бойко Борисов, той и Ердоган ще пуснат газопровода “Турски поток”. Очаква се двамата държавни глави да обсъдят и теми като Сирия и Либия.

 

Близкият изток стана повод и за покана, отправена от Путин, към германския канцлер Ангела Меркел. Тя прие и ще бъде в Москва тази събота.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.