SHARE

Пазарният тест за минаването на “Турски поток” през България се провали. Подадените заявки от три кандидата не покриват условието на “Булгартрансгаз” за предвиждани приходи от 2.67 млрд. лв. в период от 15 години. Публикуваме анализа на бившия посланик на България в Москва Илиян Василев.

Уупс, “Газпром” показа кукиш. Трите фирми не ангажирали достатъчно капацитет – ерго “Газпром” не желае да транзитира през нашата територия, докато не смъкнем тарифите до предишните нива по договорите с “Булгартрансгаз”, които са три пъти под пазарните нива.

За да усилят натиска, днес в Атина отново има руски емисар, който отново флиртува с пренос през Гърция. Този номер с увеличаването на годините за сметка на тарифите не минава и в детската градина – да направят договора за 50 години, та тарифите да бъдат нулеви?! Глупости. 

Проблемът е, че и без това невъзможният за банкиране проект при тези нива на приходи няма как да получи търговско финансиране. Което означава, че “Булгартрансгаз” не разчита да взема заем от друг освен от “Газпром”.

Газят през просото в желанието си да разделят проекта на две части – транзитен (само за “Газпром”) и друг споделен, поне частично.

Обърнете внимание – предлаганият капацитет и в двете части е равностоен на 90 процента от пълния капацитет. Няма как да мине без специална процедура за изключване.

Макар че БТГ получиха право сами да определят тарифите на вход и изход, все пак трябва да използват одобрени методики.

Приходите куцат – за 15 години не стигат вложените инвестиции – без лихви, тоест проектът е на загуба!!!

Намалението на тарифите забива нещата още по-надолу. Значи става реч пак нещо да умилостивяваме извън пазар “Газпром”, за да ни удостоят с правото да прекараме техния газ, а ние да ги спонсорираме. Има едни милиард и триста милиона долара текущи неустойки, които формално ни дължат и от които с акт на парламента се отказахме.

Сега нито две, ни двеста.

И накрая ще кацнем в Брюксел с обвинения за непозволена държавна помощ.

Не могат, не знаят, не искат. Убийствена посредственост.

Хъбчето се изплъзва. А може да се реализира неконфликта сделка. Разбира се, в рамките на ЕС директивите. Но няма “нашето”.

За пореден път – прелъстен и изоставен Борисов от руските газови босове. Високи били таксите за пренос, за това ангажирали малки количества. Те и сега не стигат, за да покрият инвестиционните разходи, без лихвите, та сега се налага да ги намаляваме. Ерго, за да го има Балканския газов хъб, ние трябва да субсидираме “Газпром”.

И както беше сигурно и в София раздаваха шампанско – така днес отново пратеник на Путин е в Атина и се среща в офиса на премиера Ципрас и външно министерство по транзита на газ през Гърция.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.