Излекуваните от коронавирус у нас остават повече от новозаболелите

Излекуваните от коронавирус у нас остават повече от новозаболелите

SHARE

Запазва се тенденцията от последните дни новозаболелите от коронавирус в България да са по-малко от тези, които са преборили вируса.169 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие, а 195 души са се излекували, сочат данните от Единния информационен портал. Новозаразените са около 2,5% от направените 6373 PCR тестове.

Най-много положителни тестове са регистрирани в София – 35, следвани от Добрич с 25, Благоевград с 21, Пловдив – 12. В другите области случаите варират между 2 до 8 заразени, а в 5 области – Видин, Габрово, Разград, София-област и Кърджали няма нови случаи.

От началото на пандемията потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 15 131, като от тях активните са 4310. В болницата се лекуват 734 души, а в тежко състояние в интензивни отделения са настанени 73 човека.

Седем души са починали за последното денонощие. До момента пандемията е отнела живота на 539 човека в България.

Относно големият брой заболели от вируса в област Добрич, директорът на РЗИ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова, съобщи, че 22-ма мъже са на възраст от 20 г. до 82 г. и 3 жени – от 61 г. до 69 г.

Едната от жените е настанена за лечение в болница “Св. Марина” във Варна, а другите две са изследвани по собствено желание и са поставени на домашно лечение и изолация.

От пациентите мъже 7 са настанени за лечение в болницата в Добрич. Петима са изследвани от РЗИ като контактни лица или лица, проявили клиника, и са поставени в изолация на домашно лечение. Другите десет пациенти са изследвани по собствено желание или от работодател, като всички са изолирани и поставени на домашно лечение.

Сред новоустановените положителни случаи на заразяване с коронавирус има две медицински лица, каза д-р Ангелова.

По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани осем нови случая на коронавирус.

ИНФЕКЦИЯТА В РУСЕ СЕ РАЗРАСТВА

Става дума за трима мъже и пет жени на възраст между 60 и 84 години. Седем от тях са от Русе, като само една жена на 76-годишна възраст е от Ветово. Тя и още четири души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“. За момента те са в стабилно състояние. Двама от хоспитализираните пациенти – мъж и жена  на 80 и 84 години, са обитатели на дом за стари хора „Възраждане“.

Освен при двамата обитатели в социалното заведение е регистриран и още един случай на коронавирусна инфекция при 60-годишна санитарка,която е поставена под домашна изолация. Останалите трима души са в добро общо състояние и са оставени под домашна изолация. Така общият брой на излекуваните от дома вече достигна 18 души, като 13 от тях са негови обитатели.

Същевременно общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение вече е 93-ма души, от които 84-ма обитатели и девет души персонал. От обитателите на дома 6 души все още остават на болнично лечение.

Други 8, които са безсимптомни, са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе. 18 от обитателите са настанени в Кризисен център „Каритас“, а останалите 37 на 4-тия етаж на дома за стари хора.

ЯМБОЛ

11 са вече положителни проби за коронавируса, отчетени при изследванията на работници в ямболска фирма. 

В понеделник се очакват резултатите и от тестовете на останалия персонал.

Новозаразените работници са жена на 45 г. от село Кукорево и мъж на 33 г. от Ямбол, и двамата остават на домашно лечение.

През последното денонощие са установени четири положителни случая, като с тях общият брой на инфектираните в областта достигна 299. От тях петима са в ямболската болница, 37 са на домашно лечение, излекуваните от заразата са 235, починалите са 22. Под карантина са 99.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.