SHARE

Общинският съвет на Лозница е отменил вчера решението си за издигане на паметник на Пенчо Кубадински след острите критики, които действието предизвика, особено че то бе прието с гласове на ГЕРБ и ДПС. Кубадински е и сред основните участници във “възродителния процес”.

Разрешението за поставянето на паметника е дадено на 31 май 2016 г. с единодушие от местния общински съвет, в който 12 съветници са от ДПС, а 5 от ГЕРБ.

Паметникът вече е поставен в центъра на града и трябваше да бъде празнично открит на 6 септември по случай 100 години от раждането на Кубадински.

 

“Предвид факта, че Пенчо Кубадински е исторически свързан с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията, поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен…”, се казва във вчерашното решение на съвета, както и че това е неморално.

Какво ще се случи с паметника все още не е ясно. Кметът на Лозница, който е и областен председател на ДПС за Разград, Севгин Шукри, заяви, че все още се заседава по въпроса и бъдещето на паметника ще бъде решено до края на деня, съобщава “Дневник”.

Публикуваме и решението на Общинския съвет от 3 септември 2018 г. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.