Избори за президент в Харватия на 22 декември

Избори за президент в Харватия на 22 декември

SHARE

Датата на президентските избори в Хърватия е 22 декември, съобщи премиерът Андрей Пленкович.

 

Надпреварата е основно между сегашния държавен глава Колинда Грабар-Китарович – кандидат на управляващия дясноцентристки Хърватски демократичен съюз (HDZ), и бившия премиер от социалдемократите Зоран Миланович.

 

Президентът има правомощия във външната политика и отбраната, но не и право на вето. Вотът се счита за тест за нагласите на избирателите преди парламентарния вот, който трябва да се състои в края на 2020 г.

 

Скорошно проучване на общественото мнение, цитирано от “Ройтерс”, дава на Грабар-Китарович 29% подкрепа на първия тур, а Миланович има 24 на сто. След него биха били изпълнителят Мирослав Скоро (считан за кандидат на националистите) и бившият съдия Мислав Колакушич. Всеки друг желаещ да се кандидатира би имал 12 дни, за да събере 10 хил. подписа в своя подкрепа и да ги внесе. Балотажът би бил на 5 януари догодина.

 

Грабар-Китарович е критикувана в Хърватия за понякога острата си дясна реторика, която в части от силно разделеното хърватско общество провокира възмущение и обвинения във възход на национализма.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.