SHARE

Управляващите отвориха Изборния кодекс за промени с предложението да се отложи електронното гласуване и да се ограничи машинното гласуване.

Ще оставя без коментар това – много отдавна предупреждаваме, че ГЕРБ бутат нещата в този сценарий – последователно и с цялата си некадърност.

Сега ще завалят нови и нови предложения, това се случва винаги – без изключение. Темата за мажоритарните избори пак ще влезе в оборот. Улицата също ще я поиска.

Следващата седмица при Слави Трифонов ще гостуват Борисов и Манолова и тази тема ще бъде подадена и върната в дневния ред. И въображението на хората пак ще пламне по идеята да се избират личности.

Има и друго предложение сред внесените – да падне номерът пред имената на партиите в бюлетината. Това е удар върху ДПС основно и платформа да се преговаря с тях върху други промени в кодекса – например да се ликвидира преференцията, защото именно тя е посочена в обосновката като причина номерацията да се премахне заради феномена “15/15”. Избирателите се обърквали и посочвали едновременно тези два номера и въз основа на тази грешка вкарвали представители с преференции.

Или преведено – оставяме номерата, но махаме преференцията. ДПС са нейният най-голям противник.

Интересни ажиотажи предстоят с изборната материя. Но едно е без съмнение – с това мнозинство в парламента ще имаме още по-влошени правила и ограничен достъп до гласуване.

Българите в чужбина, които се сочат като много важна група за управляващите, няма да имат възможност да гласуват при по-добри условия. С отмяната на електронното гласуване – това е съвсем категорично.

Предстоящият избор на нова ЦИК също ще разбуни духовете. Избори идват и изборните правила пак са на тезгяха.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE