SHARE

От Defakto.bg

Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат освободени от килиите под „домашен арест“. Това определиха Красимира Костова, Магдалена Лазарова и Красимира Райчева от апелативния специализиран съд. Определението е окончателно.

„Кметиците“ на „Младост“ повторно бяха задържани в съдебна зала на 15 април с определение на Иво Хинов от специализирания съд. Най-тежката мярка бе дадена заради тежките присъди – 20 г. затвор за Десислава Иванчева и 15 г. затвор за Биляна Петрова, както и заради обществената подкрепа за тях, която навеждала на опасност да се укрият. При това двете бяха осъдени само за искан, но не и за взет подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.
До момента въззивната инстанция нито веднъж не е установила опасност от укриване, такъв явен риск не се извежда и от тежките наказания, обяви апелативният спецсъд.

Силно занижен е и рискът от извършване на ново престъпление под „домашен арест“, а досега двете са показвали извънредно стриктно поведение за спазването му. Допълнителни аргументи за напускането на килиите са здравословното състояние на Иванчева и семейното положение на Петрова. Що се отнася до обществената подкрепа, доттук не е констатирано тя да води към бягство от правосъдието.

Двете дами трябва да бъдат освободени още днес.

Четете още в Defakto.bg.