Иван Костов прогнозира пълен мандат на ГЕРБ

Иван Костов прогнозира пълен мандат на ГЕРБ

SHARE

Политическата система в България се стабилизира, очертава се пълен мандат на ГЕРБ, прогнозира пред Би Ти Ви бившият премиер и ръководител на “Центъра за анализи и управление на риска” Иван Костов. Той допълни, че местните избори са показали, че в момента няма политическа алтернатива на управляващата партия.

Костов отбеляза, че изборите в София дават сериозни сигнали за увеличаване на опозиционния вот. “Ако “Спаси София” имаше политическо представителство и беше вкарала 8 съветници, съотношението в общинския съвет щеше да е 32 срещу 29 в ущърб на ГЕРБ”, аргументира се той.

По повод решението на Борис Бонев да е независим кандидат, което стана причина 7 места за общински съветници да се преразпределят към други партии, Иван Костов посочи, че това е знак, че Гражданското общество не може да формира алтернатива на политическия терен.

“Политическата система е защитена от Закона за политическите партии, който не позволява, не политически структури да се състезават на равна нога с партиите“, допълни бившият премиер.

Иван Костов нарече спекулации твърденията, че гласувалите на първия тур на изборите за “Демократична България” и Борис Бонев са гласували за Мая Манолова на балотажа, както обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Костов подкрепи с числа твърдението си, като посочи, че при 225 980 гласа на десни избиратели на първи тур, на втори Манолова не само не получава повече гласове, а дори губи над 33 хил. гласа.

“От шест години не се занимавам с политика. Дори не съм призовавал да се гласува за някого”. Така Иван Костов отговори на твърденията на бившия президент Росен Плевнелиев, че от 20 години разцепва десницата и го е направил и на тези избори. “Само Плевнелиев, Недялко Недялков (собственикът на сайта ПИК), Цацаров и Гешев” мислят обратното”, допълни той.

Иван Костов специално посочи, че иска да коментира и изказванията на френския президент Еманюел Макрон от последните дни, като са себе си той определи, като най-дразнещо това, че НАТО е в мозъчна смърт. “Това е възмутително изказване”, допълни той.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.