ИТН към БСП официално: Не ви подкрепяме, но дръжте мандата

ИТН към БСП официално: Не ви подкрепяме, но дръжте мандата

SHARE

Ние няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат. Това заяви зам.-председателят на Има такъв народ Тошко Йорданов пред лидера на БСП Корнелия Нинова и нейни депутати в парламента.

В рамките на пет минути бе срещата между БСП и ИТН относно решението дали партията на Слави Трифонов ще подкрепи съставяне на кабинет с третия мандат, който бе връчен на левицата от президента Румен Радев.

Корнелия Нинова взе думата първа: “На първия мандат стигнахме поне до политическа декларация, после нещо стана, кой го прави – това си е ваш проблем. Да финализираме този въпрос, утре да вземем окончателно решение за бъдещи действия на нашия Национален съвет. Искам да потвърдя, че сме водени от това да гарантираме следващите месеци сигурност за гражданите и стабилност за държавата.”

Тошко Йорданов отговори, че нормалното политическо поведение е да се отзоват на поканата на БСП и да отидат на среща, а “не да не дойдем”, каза той, визирайки отказа на ДБ. “Ние няма какво ново да кажем – сега ще повторя това, което говорим от първите дни на създаването на парламента. Ние заявихме, че ИТН поема отговорността и ще предложи кабинет и ако не бъде подкрепен от партиите на протеста, ние няма да подкрепяме следващия мандат и оттогава-досега нищо не се е променило, каза той. Йорданов добави, че те са отказали да подкрепят кабинета, което “ще даде възможност на ГЕРБ и ДПС да са щастливи, а Гешев да си бъде без орязване на правомощията”.

От вас зависи дали ще оставите Народното събрание да поживее и да има време да се променят някои закони, каза той.

Що се отнася до мандата, Тошко Йорданов уточни, че няма нищо ново от това, което са казали в началото. Всички останали минаха през “ще подкрепим”, “няма да подкрепим”, говореха за постове, като фурнаджийска лопата бяха другите партии, коментира той.

Надявам се, че фурнаджийската лопата не се отнася до БСП, репликира Нинова. Що се отнася до удължаване на живота на НС, това са важни неща, но това е кърпене, по-важното беше да се състави мнозинство за промяната, продължи тя.

Добре, маха се НСО, маха се Бюрото, но главният прокурор остава, същественото беше съгласието за състава за ВСС, дълбока реформа в КПКОНПИ, уви сега това ще се отложи. Надяваме се в следващ парламент ще се появи повече разум и не просто кърпене и имитация на промяната, добави лидерът на БСП. Тошко Йорданов бе категоричен, че другото няма да се случи, защото е “в отговорността на тези партии на протеста, особено на един от техните лидери, които сутрин говорят едно, вечерта друго, а не подкрепиха мандат на ИТН”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.