SHARE

Джианфранко Форментон, свещеник в италианския централен регион Умбрия, който от дълго време проповядва срещу расизма и в подкрепа на мигрантите, знае много добре какво е да се сблъскаш с Матео Салвини, наскоро встъпилия в длъжност вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия “Лига”, разказва британският “Гардиън”. 

В отговор на ксенофобската реторика през 2015 г. – годината, в която повече от милион мигранти пристигнаха в Европа и 150 000 акостираха на южните брегове на Италия – той поставя знак на вратата в църквата си в Сан Мартино ди Триняно, квартал в града Сполето, който казва: “Забранено за расисти. Вървете си вкъщи!”

Гневът на Салвини незабавно се стовари отгоре му, като последният написа в Туитър: “Вероятно свещеникът предпочита трафиканти, робовладелци и терористи? Тежко му на Сполето и тази църква, ако този мъж нарича себе си свещеник!”

Отец Форментон също е бил мишена на сплашване от страна на крайнодесни симпатизанти, когато енорията и домът му са разграбени няколко дни след като Лука Траини, провалил се кандидат на “Лига” в местните избори, простреля шестима африканци по време на атака в Мачерата в началото на февруари.

Докато Демократичната партия, която е най-голямата лява сила в Италия, стои плахо пред отровната реторика на Салвини за имиграцията, тъй като се страхува, че ще загуби подкрепа, най-силните опоненти на вътрешния министър са свещениците като Форментон.

Но те изпитват трудности да убедят вярващите да приемат мигрантите с оглед на нарастващото раболепие пред Салвини, католик, за когото се знае, че ходи на служби.

Имаме население, което иска благословии от църквата, процесии и религиозни ритуали, но всеки път, в който папа Франциск спомене мигрантите или бедните, те отказват да слушат“, казва Форментон пред “Гардиън”.

“Това е злата сила на расизма и Салвини допринася за това. Той е магьосник, който култивира омразата и манипулира гнева. Хора от всякакви възрасти се превръщат в расисти поради климата, в който живеем.”

Знаейки, че много от подкрепящите го са ревностни католици, Салвини експлоатира религията, за да набира подкрепа. 45-годишният отново размахваше броеница и се кълнеше в Евангелието да бъде “лоялен на хората си” по време на обръщение към хиляди екзалтирани гласуващи на годишното събрание на “Лигата” миналата неделя в Понтида, град в северния регион Ломбардия. Речта му, по време на която се закле да създаде паневропейски алианс срещу “масовата миграция”, дойде няколко дни след като Марио Делфини, архиепископът на Милан, апелира към повече хуманност към християните. 

Как може да ходят на служба всяка неделя и да игнорират драмата, която се разиграва пред очите им?”, казва Делфини.

Едва няколко дни след речта на Салвини повече от 200 мигранти се удавиха в Средиземно море.

Папа Франциск говори, след като Салвини, който е и вицепремиер, не разреши спасителният кораб “Акуариус” с повече от 600 души на борда да акоситра в Италия през юни. “Подкрепям онези, които им помагат и се надявам, че международната общност ще действа единно и ефикасно, за да предотврати причините на насилствената миграция“, заяви папата.

Междувременно Салвини храни топли отношения с щатския кардинал Ричард Бърк, жесток критик на папа Франциск и симпатизант на Доналд Тръмп, докато се опитва да постигне консенсус от вътрешността на църквата.

Косимо Скордато, свещеник в църквата “Св. Франциск” в Баларо, квартал на Палермо и дом на много от новопристигналите в Сицилия мигранти, сравнява използването на религиозни символи от Салвини с методите на мафиотските босове.

“Да държиш броеница пред хиляди симпатизанти ми напомня на мафиотските босове, които държат библията“, казва отец Скордато, който е бил жертва на натиск от страна на мафията.

“Гангстерите вярват, че са говорители на християнските ценности, чувстват се защитени от църквата и искат да покажат на хората, че Господ е на тяхна страна.”

Скордато казва, че наскоро е написал писмо на Салвини, в което го окуражава да гледа на мигрантите като възможност в страна с ниска раждаемост и застаряващо население. Не получава отговор.

Отец Енцо Волпе, салезиански свещеник в Палермо, заявява, че християните “са забравили за Добрия самарянин, който лекува и се грижи за бедните“.

“Младите италианци се преместват в САЩ и Англия в търсене на работа и възможности”, добавя той. “Ами ако тези страни спираха италианците на границата така, както Италия прави с африканците? Каква е разликата? Че африканците са чернокожи?”

Отец Луиджи Чиоти, един от най-популярните свещеници в Италия, организира протест този уикенд, на който покани хората да носят червена тениска – същия цвят, носен от тригодишния Сириан Айлан Кюрди, когато тялото му се появи на плаж в Турция през 2015 г. след удавяне.

“Червеното означава и да спреш”, казва той. “А ние трябва да спрем сега, да спрем и да се замислим и да погледнем вътре в себе си. Трябва да зададем въпрос на сърцето и съвестта си: в какво се превръщаме?

По-рано тази седмица отец Алекс Цанотели, член на мисионерите от ордена Комбони във Верона, призова журналистите да отразяват трагедиите в Африка и да информират италианците за наплива на мигранти, които са приемани от множество хора днес за “паразити” и “нашественици”.

“Ако италианците не знаят за случващото се в Африка те не могат да разберат защо толкова много хора бягат от дома си и рискуват живота си”, казва той.

Но при положение че Демократичната партия се проваля в това да бъде силна опозиция, свещениците остават единствените, които се борят срещу Салвини.

“Партията е разделена и не знае как да се противопостави на Салвини и по кои проблеми”, казва Матиа Дилети, професор по политически науки в университета „Ла Сапиенца“ в Рим. “Поради свързаността си с хората и проблемите с миграцията съществува страх, че да му се противопоставиш може да е фатално.”

 

Снимка: Папа Франциск покръства нигериеца Джон Ога, мигрант който стана герой в Италия, след като разоръжи крадец, въоръжен със сатър. Италианските вестници го обявиха за герой и го обявиха за пример за добър гражданин. Негов кръстник стана италиански полицай. По време на великденската служба Франциск призова католиците да не остават парализирани пред несправедливостите, с които са заобиколени. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.