SHARE

Навярно за първи път в историята на САЩ, ФБР води срещу своя президент разследване дали той е агент на чужда страна – не коя да е, а именно съперниът на Вашингтон от Студената война – Москва. Това късно в петък съобщи New York Times, разказвайки за първи път как водещата разследваща служба в САЩ се решава на историческия ход. 

На повърхността новината не изглежда “нова”, особено предвид факта, че политическият свят е погълнат от драматичното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на кампанията на Тръмп с Русия. Именно от това разследване разбрахме, че президентът е бил компрометиран от Кремъл с Trump Tower Москва, мениджърът на кампанията му си е сътрудничил с руските служби, а последните са провели мащабна пропагандна и кибероперация в помощ на Доналд Тръмп.

Всички тези събития обаче бяха под официалния предлог, че се разследва “кампанията на Тръмп”, а не самият Доналд Тръмп. Минимална разлика, която служи повече, за да ни покаже кога самото ФБР прекрачва мисловния праг, че разследва президента на САЩ за това, че е зависим от чужда държава. 

Лятото на 2016 г. двама агенти на ФБР заминават на тайна мисия в Лондон, където трябва да се срещнат с човек, уплашен, че е чул нещо, което не е трябвало да научава, но както подозира, то може да е взривоопасно.

По-рано същата година австралийският посланик Александър Доунър кани на по чаша вино младия и амбициозен член на кампанията на Тръмп – Джордж Пападопулус. И след няколко чаши Пападопулус му споделя, че руснаците притежават имейлите на опонента на Тръмп – Хилари Клинтън – информация, която дотогава никой не знае.

Минава време и събитията показват на австралийския посланик, че споделеното му от Пападопулус се оказва вярно и че открадната от Кремъл информация се използва като оръжие, за да помогне на Тръмп. Това и той споделя на агентите на ФБР.

Агентите обощават наученото от разпита на посланика и на 2 август 2016 г. – два дни след началото на разследването – го изпращат във Вашингтон.

Днес всички знаем, че това е началото на мащабното разследване на Мълър, но тогава само малцина знаят, че изобщо такова разследване съществува и то не носи името на Робърт Мълър, който се появява в сюжета една година по-късно – името му е взето от песен на Rolling Stones – Crossfire Hurricane.

В този ранен етап ФБР се опитва да разбере какво цели Русия и колко надълбоко тя е навлязла в кампанията на Тръмп, която изглежда пълна със съмнителни персонажи – Пол Манафорт (дясна ръка на Виктор Янукович), Картър Пейдж (вербуван от руските служби преди години), хвалещият се с познанието си за руските кибероперации Джордж Пападопулус и други.

Дали това е заговор на Тръмп или срещу Тръмп? Дали руските служби инфилтрират кампанията му, или биват назначени, за да изпълнят плана на кампанията? Или просто всичко е съвпадение поради факта, че Тръмп води нестандартна кампания със странни птици и миксът от некомпентентност и опортюнизъм прави нещата да изглеждат такива, каквито не са?

Това са само част от въпросите, на които трябва да отговори Crossfire Hurricane – разследване, започнало само три месеца преди решаващия вот за следващ президент на САЩ през 2016 г.

Половин година по-късно шефовете на американските служби вече имат достатъчно информация, за да съобщат публично че: 1) Руския е провела безпрецедента кампания за намеса в американските избори; 2) Кампанията е била организира от върха на Кремъл – президента Путин; 3) Тя е целяла да посее хаос в американската политика и помогне на Доналд Тръмп да стане президент.

Това е и част от брифинга, който на 5 януари 2017 г. ръководителите на разузнавателните служби предоставят на Барак Обама и Доналд Тръмп – отиващият си само след дни и встъпващият само след дни президент на САЩ.

Това е “първият път, в който парчетата от пъзела ни се наредиха в главата”, казва служител на администрацията на Обама пред журналистите Майкъл Изикоф и Дейвид Корн, автори на Russian Roulette.

“Изглежда на далеч по-голяма конспирация, отколкото мислехме по време на изборите. Това е провал на разузнаването ни и провал на въображението ни”, продължава служителят. Когато вицепрезидентът Джо Байдън научава за резултатите, той възкликва: “Ако това е вярно, това е държавна измяна”.

След срещата си с Обама и неговия екип – ръководителите на разузнавателната общност се отправят към Trump Tower  в Ню Йорк, където стои следващият президент на САЩ. Целта: да му съобщят какво знаят за опитите на Русия да се намеси в изборите, а Джеймс Коми – директорът на ФБР, да съобщи на Тръмп, че се води разследване срещу кампанията му.

Коми уверява Тръмп, че разследването е срещу служители на кампанията на Тръмп, а не срещу самия президент, но отказва публично да обяви това. Причината, както сам Коми разказва впоследствие е – тъй като и тогава той е наясно, че разследването може да достигне до президента.

И в следващите месеци от разследването започва да се затягата примката именно около обкръжението на президента – като първи на мушката е ген. Майкъл Флин, задържал се на позицията съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп – 24 дни, – след като става ясно, че е провеждал тайни разговори с руския посланик за сваляне на санкциите, които впоследствие отрича да е имал.

Този епизод, по твърдения на Коми, води и до множество опити на Тръмп да се намеси в разследването и Флин да избегне удара от ФБР – опити, които се оказват безуспешни и в крайна сметка водят до уволнението на Джеймс Коми като директор на ФБР на 9 май 2017 г., заявката на Тръмп в национален ефир, че е уволнил директора заради “Това руско нещо с Тръмп и Русия”, и срещата му с руския външен министър и посланик, на която заяви, че “голяма тежест му е паднала от гърдите, когато е махнал Коми”.

Тези събития принуждават ФБР и Департамента по правосъдие (прокуратурата) да предприемат по-решителни стъпки. Известна ни бе най-голямата: назначаването на специален прокурор, който да поеме цялото разследване – оттеглилият се преди няколко години директор на ФБР Робърт Мълър.

Но ФБР и Департаментът по правосъдие окончателно се решават да скъсат с разграничението, че разследват само кампанията на Тръмп. На първо място, те образуват разследване дали Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието с опитите си за намеса в дейността на ФБР – същото престъпление, в крайна сметка води до оставката на Ричард Никсън.

Но другото разследване, което ще започне с далеч по-историческо и значимо – дали президент на САЩ служи на руските интереси срещу тези на собствената си страна. Дали президентът на САЩ съзнателно или не е попаднал под влиянието на Москва.

Робърт Мълър пое задачата да даде отговор на този въпрос. Човекът, който го назначи – зам. главният прокурор Род Розенстайн заяви, че ще остане на позицията си, докато Мълър не приключи работата си и не е на седмици от публикуване на окончателния си доклад.

Миналата седмица Розенстайн обяви, че около началото на март той ще напусне поста си.

 

 

SHARE