SHARE

Може би е редно да се направи уточнение за двата контра гей прайда в София и Бургас от събота, представени като такива за “семейни ценности”, които според непълнолетната говорителка на пилоните на НДК са и “национална ценност”.

И двете събития са организирани от евангелски църкви, като за събитието в Бургас може да се намери официална информация в регионалните медии – лидер на събитието е пастор Живко Тончев, а повечето снимки са от “Християнска църква Благовестие”.

Участниците не са повече от 400, а заглавия “бургазлии подкрепиха анти гей прайда” са крайно некоректни, като дори батките не участваха, тъй като в града традиционно и с усилията на ВМРО и НФСБ сектите са силно нехаресвани (припомням кървавия погром в храма на “Свидетели на Йехова”, организиран от ВМРО).

Същите организации под шапката на евагелската асоциация “Общество и ценности” организират кампании за “семейство”, които са всъщност финансирани от външни на България религиозни кампании против еднополовите бракове.

Припомням, че същата асоциация, която има непропорционално голямо влияние спрямо членската си маса в България, успя да премахне от новия Семеен кодекс през 2008 година члена за фактическо съжителство за хетеросексуални двойки, тъй като това потенциално би довело до фактическо съжителство за еднополови двойки. И понеже обществото не обича да се информира, кампании на тези чужди и очевидно неправославни и нетрадиционни организации получават подкрепата на обществено значими личности като Йорданка Фандъкова и медии като “Дарик”.

В момента в Румъния има проблем, тъй като подобни протестантски църкви се опитват да променят конституцията на страната, отново в частта за брака, но това среща отпора на много нормални политици и гражданското общество. Информация има в чуждите медии.

В този смисъл:

1. Няма как финансирани отвън “ценности” и кампании на евангелски църкви да бъдат представяни като национални и традиционни за България, т.е. патриотично настроените граждани би трябвало да са наясно, че се радват на проводник на “американско влияние”. Друг е въпросът доколко изобщо религията има място в секуларна държава.

2. Като си говорим за традиционни ценности, бракът е буржоазна ценност, така че всъщност гей двойките работят в посока да станат част от мейнстрийма и да изпълняват повече традиционни обществени роли и задължения, което пък би трябвало да радва консервативната част от обществото.

*Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора с нейно разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”. 

Снимка: Контрашествие срещу “София прайд”, 2016 г.; Vesti.bg

SHARE
Магдалина Генова е икономист и блогър, създател на блога "Нервната акула".