“Ислямска държава” отново набира сили в Ирак

“Ислямска държава” отново набира сили в Ирак

SHARE

Все повече са признаците, че “Ислямска държава” се реорганизира в Ирак и две години след пълната си загуба на територия увеличава атаките си и е станала по-опасна от “Ал Кайда”.

 

Това съобщи Би Би Си, като цитира представители на разузнаването в Иракски Кюрдистан и западни държави. Според Съединените щати групировката работи, за да стане по-силна в Ирак, макар силите на Багдад да са по-подготвени, отколкото бяха при падането на Мосул през 2014 г.

 

Според служителя на кюрдските сили за борба с тероризма Лахур Талабани джихадистите сега имат “по-добра техника, по-добра тактика и много повече пари” и могат “да си купуват оръжия, храна и оборудване”. Той е цитиран и с думите, че в последните 12 месеца организацията гради наново основите си от руините на “халифата” и тази фаза е приключила.

 

Целта вече не е територия – екстремистите са започнали да се укриват като “Ал Кайда” и го правят в планината Хамрин в Североизточен Ирак, труден терен за армията, предлагащ изобилие от скривалища и пещери, обяснява Талабани. Той смята и че протестите в Багдад може да подхранят “Ислямска държава”.

 

Сирван Барзани, командир на бойците пешмерга, казва, че “Ислямска държава” контролира и обширни територии, превърнали се в “ничия земя” след напрежението между Багдад и Иракски Кюрдистан през есента на 2017 г. Освен това редиците на бойците са подсилени от около 100 души, пресекли границата със Сирия в последно време, сочат разузнавателни доклади на пешмерга. Кюрдите смятат, че организацията разполага с 4 или 5 хил. бойци и сходен брой “спящи клетки” или симпатизанти.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.