SHARE

Днес Ирландия гласува в исторически референдум, на който решава дали да декриминализира абортите – отхвърляйки Осмата поправка в конституцията. В Ирландия гласуването е получило името “референдум веднъж на поколение”, тъй като абортът е криминилизиран през 1983 след подобен референдум, а след днешния избор политиците не предвиждат нов дебат по темата в следващите 30 години.

Аргументите

“Няма две мнения за абортите в Ирландия. Има 4 803 748 различни перспективи”, пише д-р Томас Райън за Irish Times, разглеждайки не моралните и етичните анализи на въпроса за или против декриминализирането на абортите, а с чисто научната перспектива. През последната седмица 1500 ирландски учени – от докторанти до носители на Нобелова награда в областта на науките – подписват писмо, в което разбиват митовете около абортите, които не съответстват на съвременните открития на науката.

“Всеки един от тези учени има собствени морални възгледи, независимо дали религиозни или не. Всеки от нас анализира социалните и научните доказателства, които заобикалят проблема с абортите и всеки един от нас има своята уникална, лична позиция за това как трябва да се справяме с абортите в Ирландия. Но всички 1500 души имаме нещо общо помежду си: мнението, че Ирландия трябва да отмени Осмата поправка в конституцията.

Някои хора обявяват, че са загрижени за абортите, тъй като по това време фетусът вече има съзнание. Но едва в осмата седмица, или шест седмици след оплождането, имаме първична мозъчна активност, на ниво, на което се наблюдава в организми като насекомите, казват в колективната си позиция учените. Координираната мозъчна дейност, която се изисква за наличието на съзнание, не се появява до 24-25 седмица от бременноста. Някои хора твърдят, че психичното здраве и уврежданията не трябва да бъдат основание за прекратяване на бременноста, но както психичните заболявания, така и различни увреждания са генетични проблеми и строго индивидуални случаи. Съществуващите методи за генетично тестване могат да намалят риска от генетични аномалии, но Ирландия е изключително консервативна в разрешаването на такива.

Освен това легализирането на абортите може да се превърне в начин те да бъдат намалени – такъв е случаят с Швейцария, която също държи референдум по казуса, но и която успява да задържи нивата на аборти ниски с концентрирани усилия в областта на сексуалното образование, достъп до контрацепция и адекватна социална политика. 

“Голяма част от дискусията в този дебат, и от двете страни, се върти около въпроса как най-добре да защитим ембриона или фетуса. Биологията ни дава значителна перспектива тук. Не чрез съдебната система или здравната система, или дори образователната система. Не чрез държавата или население от несигурни гласуващи. Личността, жената е онази, която – както всеки бозайник трениран от 400 милиона години еволюция, ще жертва себе си, за да осигури оцеляването и бъдещето на детето си. Няма как да има по-добър гарант за фетуса от жената, която го носи”, казва той, ясно заявявайки, че изборът всъщност се свежда единствено до майката.

Законодателството

Осмата поправка забранява аборта в почти всички случаи. В Ирландия се дискутира станалият през 1992 г. емблематичен случай, познат като “Случаят Х”, който води до признаването на правото на ирландските жени на аборт, ако животът на бременната жена е в риск, включително такъв от самоубийство. Тогава 14-годишно момиче, жертва на изнасилване, от което забременява, споделя с майка си, че иска да се самоубие поради нежеланата бременност, като случаят стига до Върховния съд, след като на момичето е забранено да пътува, за да направи аборт. Насилникът е осъден на 4 години, от които прекарва в затвора 3, а през 1999 г. е осъден за изнасилване на още едно момиче, този път на 3 години и половина. Едва през юли 2013 г. законът легализира аборта в случая на опасност от самоубийство на майката.

Днес и двете страни водят упорита битка, като се очаква резултатите да бъдат близки. Множество ирландски емигранти се прибират у дома, за да гласуват, като хаштагът #HomeToVote, или “Прибирам се, за да гласувам”, заля социалните мрежи. От Буенос Айрес до Лондон, ирландци летят към Дъблин, за да подкрепят референдума.

Църквата 

Когато Ирландия гласува за аборт през 1983 г., нямаше никакво съмнение кой стои зад кампанията за конституционна забрана на абортите, припомня Economist в материал за ролята на католическата църква в цялата история. Тогавашната кампания за забрана на абортите е коалиция на римокатолически организации, подкрепяни от папата и епископите. Но днес църквата се опитва да се дистанцира от референдума, разказват от изданието. Въпреки че религиозните убеждения на множеството хора, които подкрепят конституционната забрана, са повече от ясни, официалните групи отсъстват от пейзажа.

“За това си има добра причина. От 1983 насам дълга серия от скандали смазва моралния авторитет на църквата. Сред тях са сексуален тормоз над деца от страна на духовници; затварянето на маргинализирани жени в индустриални “Институти за Магдалени” (институции, които се занимават с “пропаднали жени”); насилствени осиновявания и недокументирани масови погребения в домове “Майка и дете”. 

В годините оттогава католиците неуспешно се опитват да застават срещу легализацията на контрацепцията, развода и гей браковете, като експерти казват, че днес църквата умишлено страни от религиозните аргументи, що се отнася до референдума. “Те се опитват да се харесат на младото поколение, което не е особено впечатлено от традиционните католически ценности.”

Пропагандата

Вакуумът, оставен от католиците, е запълнен от познати лица. Кампанията “Спасете 8-ата поправка” е наела фирма за политически консултации, която има връзки с кампанията за Брекзит, “Кеймбридж Аналитика” и кампанията на Доналд Тръмп. Друга кампания – “За Живота”, ползва услугите на консервативната американска фирма uCampaign, която е произвеждала приложения за г-н Тръмп, оръжейното лоби на САЩ и про-Брекзит кампанията Vote Leave във Великобритания.

Кампаниите срещу декриминализацията на аборта са събирали средства в САЩ, като се очаква да бъдат изправени пред санкции, докато кампанията за право на аборт пък върна дарение от $25 000 на фондация “Отворено общество”, след като регулаторът заяви, че дарението е неправомерно. Дезинформацията и платените публикации във фейсбук, които съпътстваха вота Брекзит и кампанията на Тръмп, са част и от ирландския референдум, заявяват от групата експерти в областта на технологиите “Инициатива за прозрачен референдум”.

Резултатът

Ако предложението за промяна в конституцията бъде прието в петък, правителството ще гласува за промяна в законодателството. В предложения проектозакон прекратяването на бременноста ще бъде възможно в четири специфични типове случаи, с различни процедури и изисквания.

Първият случай е най-общ – при ранна бременност до 12 седмици, след консултация с медицинско лице и 72 часа между медицинската консултация и самата процедура. След тези 12 седмици абортът е възможен само в специфични случаи и трябва да бъде сертифициран от лекари. Този тип случаи вероятно ще породи най-сериозни дебати, тъй като той на практика легализира абортите. Правителството казва, че тази промяна взема предвид живота на хиляди ирландки, които или се снабдяват с хапчета за аборт нелегално, или пътуват, често за по-късен аборт със сериозни медицински рискове. 

Другите случаи са специфичните: риск за живота и здравето на майката, като двама доктори – единият гинеколог, ще трябва да потвърдят този риск. Тази провизия включва и заплаха за психическото здраве. След това идва рискът за живота или здравето с незабавно прекратяване на бременноста, тоест когато абортът трябва да бъде направен незабавно, за да се избегне фатален край за жената. И накрая в условия, които вероятно ще доведат до смъртта на фетуса, например в случаи, когато плодът страда от състояние, което ще доведе до смъртта му преди или непосредствено след раждането. Отново двама лекари, единият от които гинеколог, трябва да аргументират решението.

Снимка: Протестиращи в Дъблин, облечени като прислужници от дистопията на Маргарет Атууд “Дневникът на прислужницата”, в който жените са принудени да бъдат единствено кувьози за децата на политическия елит и са подложени на системни ритуални изнасилвания. Жените, облечени в червено, протестират за правото на жената на аборт. Пред тях е застанала привърженичка на кампанията против легализацията на абортите. Niall Carson/PA Images via Getty Images

 

 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )