SHARE

Журналистът Даниел Маклафлин от ирландския ежедневник The Irish Times е написал материал за плановете на българското правителство да възроди проекта АЕЦ “Белене”. Публикуваме превод на статията. 

Българският парламент възражда плановете да изгради нова мащабна ядрена електроцентрала на река Дунав, което провокира загриженост относно опазването на околната среда и рисковете от корупция, както и руските усилия за възвръщане на влиянието над балканската държава.

Мнозинството депутати одобриха желанието на правителството да търси инвеститори, които да построят 2000-мегаватовата атомна електроцентрала в Белене шест години след като настоящият премиер Бойко Борисов спря проекта по време на предишния си мандат на власт.

Сделката с руската държавна компания “Росатом” беше прекратена през 2012 г., тъй като България не успя да намери друг чуждестранен инвеститор, който да иска да поеме разходите, които се предвижда да достигнат към 10 милиарда евро.

По същото време София беше подложена на натиск от ЕС и САЩ да намали енергийната си зависимост от Москва, освен това проектът беше опетнен от съмнения за корупция и страхове относно възможната сеизмична нестабилност в Белене.

Компенсации 

България трябваше да плати на руската фирма около 600 милиона евро компенсации, но ѝ бяха оставени по-голямата част от техниката, необходима за построяването на двата реактора.

“Сега ръцете на правителството са отвързани”, каза енергийният министър Теменужка Петкова пред парламента в четвъртък.

“Има реален инвестиционен интерес от няколко компании, които са световни лидери в областта на енергията и може да създадем нещо, което ще гарантира европейската сигурност на България.”

“Росатом” и китайската Национална ядрена корпорация са изразили интерес към подновения проект, но българското правителство казва, че не иска да харчи държавни пари за проекта, да предлага държавни гаранции или да се обвързва с дългосрочни сделки за закупуване на електричеството, произведено от централата.

Около 300 души се събраха на протест пред парламента в София в четвъртък, за да протестират срещу плановете на правителството.

Екологично опасен 

“Този проект е икономически нерентабилен и екологично опасен”, каза Атанас Атанасов, организатор на протеста и съосновател на опозиционната коалиция, наречена “Демократична България”.

Той обвини г-н Борисов, че лъже българите, които са гласували за неговата дясна партия ГЕРБ на изборите миналия март, когато той не споменава възраждането на проекта “Белене”.

През последните седмици както г-н Борисов, така и българският президент Румен Радев посетиха Русия за разговори с президента Владимир Путин на фона на ясни сигнали, че членката на ЕС и НАТО има желание да подобри традиционно силните си връзки с Москва, с която отношенията се влошиха през последните години.

Руски газ 

В Москва г-н Радев нарече възраждането на Белене “проява на реализъм” и проект, който има бъдеще “при ясна правна, времева и ценова рамка”.

Той подкрепя и новата тръба “Турски поток” по дъното на Черно море, която ще донесе руски газ на България.

След разговори с г-н Путин на 30 май г-н Борисов каза: “Втората тръба на “Турски поток” ще достигне България и през нея руският газ ще идва от Русия… Благодарен съм, че се връщаме към ролята за разпределение на газ, която имахме на Балканите.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.