Иран обмисля 13 варианта да отмъсти на САЩ

Иран обмисля 13 варианта да отмъсти на САЩ

SHARE

Иран обмисля 13 различни варианта да отмъсти на Съединените щати за убийството на иранския генерал-майор Касем Солеймани, съобщи във вторник иранската агенция Fars News, позовавайки се на Върховния секретар на Съвета за национална сигурност на страната Али Шамхани.

Според Али Шамхани Техеран все още не е решил кой от сценариите да избере, но дори и най-слабият от тях би бил “исторически кошмар” за САЩ. Той добави още, че “отмъщението” срещу САЩ няма да се състои само в една операция.

Шамхани посочи, че “общо 19 бази, включително 11 щабквартири, най-близките до източната и западната граница на Иран, заедно с 8 американски бази в северната и южната част на Ирак, се намират в повишена бойна готовност”. “Ние сме наясно с техния военен персонал и техника, като следим и най-малките развития”, добави той.

По същество това представлява пряка заплаха срещу САЩ, но според редица военни специалисти, първото правило на един военен отговори е никога да не се говори за такъв отговор. Фактът, че иранската риторика е толкова изострена предполага, че Техеран все още не планира да нанесе удари по американски обекти.

По-рано през деня парламентът на Иран гласува в подкрепа на предложение за определяне на армията на САЩ и на Пентагона (Министерството на отбраната) като “терористична организация” в отговор на американското убийство на Касем Солеймани.

Освен това председателят на парламента Али Лариджани отбеляза, че Иран е решил да отпусне 200 милиона евро на Бригадите Ал Кудс на Ислямската революционна гвардия, за да подобрят техните способности при операции срещу САЩ.

Междувременно главнокомандващият Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран генерал-майор Хосейн Салами заплаши, че всеки ход от САЩ може да подтикне Техеран да “предприеме сурово отмъщение срещу американските военни сили”, заради убийството на генерал-майор Касем Солеймани.

Ако САЩ решат да отговорят на отмъщението на Иран, подчерта Салами, Техеран ще “запали” всяко място, ползващо се с подкрепата на Съединените щати и “ще изгори мястото, което обичат”, визирайки най-големия съюзник на Вашингтон в Близкия изток – Израел.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пък заяви във вторник, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е направил “стратегическа грешка”, като е поръчал убийството на генерал-майор Солеймани, тъй като иранският военен е бил “миротворчески генерал”.

Зариф заяви, че Солеймани е била основна фигура в борбата срещу тероризма в Близкия изток и настоя, че решението на Тръмп да го убие идва в резултат на “арогантност”. Иранският първи дипломат добави, че единственият начин за постигане на мир в региона е чрез диалог и остро критикува САЩ за избора да поеме “пътя на войната и кръвопролитието”.

По-рано Тръмп заяви, че е поръчал убийството на Касем Солеймани, защото иранският генерал е планирал атака срещу американски дипломати в Близкия изток.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.