SHARE

Обновление: 

Бил Браудър е бил освободен от испанските власти след проверка и се отправя отново към Обединеното кралство, съобщи той в twitter. 

Основният инициатор на закона “Магнитски” Бил Браудър току-що е бил задържан от испанските власти в Мадрид – съобщи самият той в профила си в туитър.

От месеци Браудър се издирва с червена бюлетина на Интерпол по искане на Русия. Според британския бизнесмен това е причината за ареста му.

Бил Браудър повежда кампания срещу престъпните дейности на Кремъл и неговите олигарси, след като  адвокатът му Сергей Магнитски бе убит, пребит до смърт в руски затвор

Историята на Браудър – от почти десетилетие огромен успех като московски бизнесмен до живота му  Лондон – е своеfбразен урок за това как работи правителството на Путин: система от влиятелни бизнесмени посредници, които не са директни работници за руското правителство, но които извличат финансова облага от режима на Путин.

Браудър основава и управлява една от най-големите инвестиционни фирми в Русия – Hermitage Capital Management, от 1996 до 2005 г. И когато той и Магнитски разкриват огромна корупционна схема, те отиват при властите.

„И чакахме добрите да хванат лошите – казва той на комисията по правосъдие към Сената. – Оказа се, че в Русия на Путин няма добри.“

След като подават оплакване, Браудър е обвинен в укриване на данъци; той твърди, че с 230 милиона щ.д., които е мислил, че бизнесът му плаща в данъци на руската хазна, е злоупотребено и ще те са препратени към хората във властта, незабавно превръщайки го в престъпник, докато кръгът на Путин забогатява.

На Браудър му е и отказан достъп обратно в страната след международно пътуване, но Магнитски няма този късмет. Браудър казва на сенаторите, че руският адвокат е задържан от властите, получил е отказ за лечение на панкреатит, докато е бил в затвора, и след това е пребит до смърт през 2009, завързан с вериги за затворническото легло.

Путин упорито отрича твърденията относно Магнитски.

„Заключението от разследванията е, че няма злонамерени намерения или престъпно пренебрежение в смъртта на Магнитски. Тя просто е трагедия“, казва Путин през 2013 г. в интервю за руска телевизия. „Някой ще си помисли, че хората не умират в затворите на САЩ.“

Организации за защита на човешките права се съгласяват с версията на Браудър.

След кампания на Браудър през 2012 г. Конгресът прокарва закона „Магнитски“. Той поставя на мушка злоупотребяващите с човешките права в Русия, като замразява американските им активи и им забранява влизане в САЩ. Законът носи името на загиналия руски адвокат, който се бори с корупцията в страната рамо до рамо с Браудър. Понастоящем подобен закон е приет също така и в Обединеното кралство и има кампания за приемането му от страна на ЕС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.