Инициатива “Правосъдие за всеки”: Правовата държава е превзета

Инициатива “Правосъдие за всеки”: Правовата държава е превзета

SHARE

“Правовата държава е окончателно превзета, а демокрацията е на път да бъде брутално разгромена от самозабравили се беззаконници, облечени в държавна власт!”

 

Това е записано в позиция на гражданската организация Инициатива “Правосъдие за всеки” по повод прокурорската акция в президентството от по-рано днес. При нея бяха задържани двама президентски съветници.

 

От организацията призовават гражданите да се обединят, “независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на правото и независимостта на съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не собственост и владение на мафията!”.

От инициативата обещават да предложат конституционна реформа за “премахване на безконтролната и абсолютна власт на главния прокурор и политическата квота във Висшия съдебен съвет!”. В позицията си те призоват “за масово участие във всички организирани граждански протести срещу престъпната клика, която руши правото и държавността! Правосъдие за всеки, а не избирателно правообслужване!

 

Ето и пълния текст на позицията:

Ние, от Инициатива “Правосъдие за всеки”, следейки скандалното поведение и избирателно действие на всички държавни органи и институции, начело с министър-председателя и Главния прокурор, и пълното завладяване на държавата от олигархията, не можем повече да останем безучастни и да се ограничим само в правни становища,
понеже Правото и Правосъдието са системно обругавани и потъпквани в частен интерес. Длъжни сме пред съвестта си и заради бъдещето на страната си и на децата ни да заявим следното:

Когато Конституцията и законите системно се поругават от държавните органи и институции; когато територии на изключителна държавна собственост и с право на достъп и ползване от всички български граждани се представят като частна такава, за да обслужват едно политическо лице с бизнес интереси, което властва в цялата държава и държи в подчинение всички институции; когато НСО охранява по неясни критерии и без основателна причина

 

фигури със скандална слава, които се занимават с едър бизнес; когато служители на НСО безцеремонно не допускат и

 

отстраняват физически български граждани от български бряг и крайбрежна плажна ивица, без дори да се легитимират; когато българският флаг – символ на държавност, бива поруган и захвърлен от силоваци, отказващи да кажат за кого работят.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.