Информация за българите, пътуващи за и от чужбина

Информация за българите, пътуващи за и от чужбина

SHARE

Призоваваме сънародниците ни в България и чужбина да не предприемат пътувания!

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването  на сухопътните граници от Италия, Австрия,  Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства. Повече информация ТУК. – 15.03.2020 г.

На вниманието на всички сънародници препоръчваме:

– Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува.

– Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция “Ситуационен център”  и в рубриката “Пътувам за” за всяка отделна държава

– Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.

При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес crisis@mfa.bg

* Информация за мерките, които се взимат в България, може да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави на 15.03.2020 г.

Актуалните нива на риск са:

Ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)- Китай, Иран.

Ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост) – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост) –Франция.  Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

Ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)- САЩ, Гърция.

Призоваваме сънародниците ни, които живеят постоянно зад граница, да проявяват високо самосъзнание и грижа за близките, като преосмислят евентуално планирано връщане в България в близките седмици по различни поводи, включително лични или предстоящите Великденски празници.

Aктуално състояние по държави във връзка  с въведените мерки срещу коронавируса – 15.03.2020

В списъка се съдържа информация за  въведените мерки по отношение режима на влизане и излизане в дадена страна, за въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства(включително такива при транзитно преминаване), предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) в случаите на пълно или частично затваряне на граници и какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски).

Информираме и за въведени карантинни или ограничителни мерки за гражданите, за евентуални въведени ограничения или забрани за вносители и износители на стоки и услуги в съответната страна.

Пълен списък с информация за въведените мерки във връзка с разпространението на коронавируса в 90 държави.

Пълен списък с информация за въведените мерки във връзка с разпространението на коронавируса в 90 държави.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.