Журналист: Тръмп ще се опита да се задържи в Белия дом по...

Журналист: Тръмп ще се опита да се задържи в Белия дом по всевъзможен начин

SHARE

Имунната система на САЩ сработи. Светът си отдъхва от епохата „Тръмп“, макар че предстоят два болезнени месеца, в които Доналд Тръмп ще се опита с всички законови и извън закона начини да се задържи в Белия дом“. Това каза пред БНР журналистът и анализатор Петко Георгиев.

Според него списъкът с надежди към американската политика е неизпълним.

Политиката на САЩ към ЕС, Русия и Китай ще се промени. Най-малко вероятно спрямо Китай, там икономическата конкуренция ще продължи. Джо Байдън познава на пръсти самата Русия. За ЕС и за НАТО резултатът е много добър. Избирането на Байдън е много лоша новина за т.нар. Балкански поток, ще има засилване на санкциите. Иначе, за България като цяло избирането на Байдън носи надежда“.

В предаването „Неделя 150“ Георгиев допълни:

„Светът е много променен. Тръмп нанесе тежки поражения върху отношенията между държавите и САЩ. Резонен въпрос е доколко един нов президент ще може да гарантира дългосрочна стабилност. Америка има ролята на партньор, който да се докаже, че на него може да се разчита в дългосрочен план“.

 

По думите на Петко Георгиев на Джо Байдън ще му отнеме месеци, за да формулира ясна политика спрямо Близкия изток.

„Не смятам, че ще се ангажира в нови военни конфликти. Но той няма да изостави партньорите на Америка… Тепърва предстоят месеци на тежки битки. Категоричната победа на Байдън ще направи тези битки по-болезнени, но няма да ги отмени“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.