Имунизация на първа линия: Започна изготвянето на списъците с желаещите да се...

Имунизация на първа линия: Започна изготвянето на списъците с желаещите да се ваксинират

SHARE

Има вероятност яслите и детските градини да отворят в понеделник, 14 декември. Предстои здравните власти да вземат решение дали бързите антигенни тестове да бъдат приравнени с PCR-ите.

По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов в момента се забелязва известна тенденция за намаляване на новозаболелите и намаляване на натиска върху болниците.
И ако това остане така до четвъртък вечерта – то в петък ще издаде заповед за отваряне на яслите и детските градини.

Относно бързите антигенни тестове – мнението на специалистите в момента клони към това те да бъдат приравнени с PCR-ите. Окончателното решение ще се вземе другата седмица. Преди дни Европейският център по превенция и контрол на заболяванията вече включи бързите антигенни тестове като лабораторен метод за доказване на инфекцията.

„Доста тежко премина, моят съпруг също беше болен, ние бяхме от първите. Тогава още не се знаеше нищо за вируса, трудно беше лечението, имаше противоречиви схеми за лечение, но, слава на Бога, оздравяхме“, разказа медикът.

Сега д-р Стоева има задача да изготви списъка с колегите си, които искат да се ваксинират срещу COVID-19. Ще включи и себе си, обясни, че до шестия месец след боледуването е имала антитела, но сега, на осмия – вече няма.

Графикът за имунизацията

Списъците на болниците трябва да са готови след два дни.  С изключение на тези в София, за които  здравната инспекция даде по-дълъг срок – до 14 декември. В първата фаза на ваксиниране влизат още фармацевти и помощен персонал в системата.

„Ваксинирането на персонала ще става по лечебни заведения – говорим и за болнична и за доболнична помощ. Вече, ако има и други желаещи, тук ще организираме имунизационни кабинети и тук ще може да бъдат ваксинирани“, обясни д-р Мария Чорбева от Столична регионална здравна инспекция.

При положителна оценка на Европейската агенция по лекарствата, първите ваксини се очакват у нас в началото на януари.

 

Статистиката

Малко над 2700 са новите случаи на коронавируса за последните 24 ч. при 6260 PCR теста, което прави 44% положителни резултати.

Висок e броят на излекуваните, регистрирани през последното денонощие – 3370. Но и на смъртните случаи – 213.

В края на другата седмица вероятно ще е ясно с какви мерки ще продължим да живеем след 21 декември, когато изтича срока на настоящите.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.