Има вероятна връзка между отравянето на Гебрев и трети ГРУ агент, свързан с отравянето на Скрипал

SHARE

Разследващият сайт Bellingcat, който е в основата на разкриването на агентите, отровили Скрипал и дъщеря му, установи, че трети руски офицер на ГРУ, който е бил в Обединеното кралство по време на отравянето на Скрипал с “Новичок” през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди местен предприемач и синът му да се разболеят сериозно, след като са били отровени с неидентифицирано вещество.

Третият мъж, 45-годишен руснак, пътуващ под псевдонима Сергей Вячеславович Федотов, бе окончателно идентифициран от Bellingcat като старши офицер от ГРУ. Подобно на другите двама служители на ГРУ, заподозрени за Скрипал – Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата фалшива самоличност е създадена през 2010 г., без предишни данни лице с такова име изобщо да е съществувало.

Сергей Федотов за първи път бе идентифициран като възможно замесен от руската новинарска медия “Фонтанка”.

Bellingcat и неговият партньор в разследването The Insider (Русия) са проследили удивителния маршрут на пътуването на Федотов, откакто е създадена неговата фалшива самоличост през 2010 г. до последното му пътуване до Лондон през март 2018 г. През тези осем години „Федотов“ обикаля интензивно в Европа, Азия и Близкия изток, често се появява на горещи точки само няколко дни преди събития, които влизат в новините.

Пътуването на Федотов в България през април 2015 г. обаче се откроява поради своята зловеща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

На 24 април 2015 г. „Сергей Федотов” пристига с полет от Москва до българския морски курорт Бургас. Той има обратен полет за една седмица по-късно, на 30 април, от столицата София за Москва. Но не се появява на този полет. Вместо това късно вечерта на 28 април той е на истанбулското летище “Ататюрк” и купува в последния момент билет за полет до Москва.

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като колабира на прием, който той домакинства в София. По същото време неговият син и един от директорите на компанията му внезапно се разболяват. И тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е била сложена или консумирана в деня или дните преди 28 април. Въпреки това, тъй като те не могат да идентифицират отровата, не могат да са сигурни за последиците от нея или за начина на последващо действие и развитие.

Както първи съобщи българският седмичник “Капитал”, Емилиян Гебрев иска помощ при идентифицирането на отровата от две водещи лаборатории, специализирани в контрола на химически оръжия. Една от тях, “Верифин” на Хелзинкския университет, извършва задълбочен анализ. Лабораторията не е в състояние да определи окончателно отровата, но открива следи от две различни органофосфати в урината на Гебрев: една от тях е определена като силен пестицид, докато другата остава невъзможна за идентифициране със стандартните инструменти за тестване на химическо оръжие.

Един месец след като първоначално е приет в болница, състоянието на Емилиян Гебрев се подобрява значително и е изписан. На Bellingcat той каза, че няколко дни по-късно, в края на май, отново се почувствал зле и отново бил приет в болница.

Трябва да се отбележи, че на 24 май 2015 г. “Сергей Федотов” се е върнал в България с директен полет от Москва. Той е резервирал полет за връщане на 28 май 2015 г., но отново не се появява на този полет. Два дни по-късно, на 30 май, е взел полет от съседна Сърбия до Москва.

Събитията около пътуванията на “Сергей Федотов” до България съвпадат удивително с модела на неговото пътуване до и от Обединеното кралство по време на отравянето на Скрипал. Федотов пристига в Лондон с полет от Москва в същия ден, макар и с друг полет, като другите двама служители на ГРУ – полковник Чепига и д-р Мишкин. Планирано е било да лети обратно в следобеда на 4 март 2018 г., в деня, в който баща и дъщеря Скрипал се разболяват в Солсбъри. Въпреки това, както в България, той не взима обратния полет минути преди заминаването. Вместо това лети обратно до Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

На въпрос дали знае защо може да бъде цел на ГРУ Емилиян Гебрев отговаря, че няма идея. Един от водещите български предприемачи в отбранителната промишленост и производство, той сподели, че не може да си представи какво би могло да разгневи чуждестранна разузнавателна агенция достатъчно, за да преследва него и семейството му. В същото време той призна, че това е най-правдоподобното обяснение за една неразрешена мистерия, тъй като тригодишните български разследвания на отравянето му не са стигнали до никакви следи или заподозрени.

Гебрев предположи две хипотетични причини, поради които би могъл да бъде нарочен. Една от тях е износът на неговата компания на специализирано оборудване, свързано с отбраната в Украйна, което според него е извършено при стриктно спазване на българските и европейските разпоредби. Друга хипотеза, признава той, е възможен интерес от страна на Русия към завода за производство на оръжие, който той контролира и който е от стратегическо значение за България и НАТО.

* “Терминал 3″ препубликува оригиналната статия на Bellingcat

** Колажът на корицата е на Фонтанка.ru

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.