Илон Мъск детронира Джеф Безос като най-богатия човек в света

Илон Мъск детронира Джеф Безос като най-богатия човек в света

SHARE

Предприемачът Илон Мъск, който стои зад Tesla и SpaceX, стана най-богатият човек в света, предава Bloomberg.

Ръстът с 4,8% на цената на акциите на производителя на електромобили в четвъртък изстреля Мъск пред основателя на Amazon Джеф Безос в индекса на милиардерите на Bloomberg, който подрежда 500-те най-богати хора в света.

Нетното богатство на родения в Южна Африка инженер достигна 188,5 млрд. долара към 10,15 ч. местно време в Ню Йорк, с 1,5 млрд. долара повече от състоянието на Безос, който държеше първото място от октомври 2017 г. Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies, или SpaceX, Мъск е и конкурент на Безос, който е собственик на компанията Blue Origin, в надпреварата за частни полети в Космоса.

Постижението е венецът на изключителни 12 месеца за Мъск. През миналата година нетното му богатство скочи с над 150 млрд. долара – вероятно най-бързото натрупване на богатство в историята. Възходът му беше стимулиран от безпрецедентното рали на цената на акциите на Tesla, която скочи със 743% миналата година на фона на последователните й печалби, включването й в индекса S&P 500 и ентусиазма на Wall Street и на инвеститорите на дребно.

Скокът на цената на акциите на Tesla увеличава още повече стойността на компанията, която е на светлинни години от тази на останалите автомобилни производители. Tesla е произвела малко над половин милион автомобила миналата година, доста по-малко от производството на Ford и General Motors. Очаква се компанията да постигне още ръстове в краткосрочен план, след като демократите спечелиха и двете места за Сената от щата Джорджия и осигуриха контрол в Конгреса на партията си, която защитава по-бързото навлизане на електромобилите.

Опции върху акции

49-годишният Мъск се възползва от резкия ръст на Tesla по повече от един начин. Наред с дела му от 20% в автомобилната компания, той държи и нереализирани печалби на стойност 42 млрд. долара от опции върху акции. Тези ценни книжа идват от два гранта, които той получи през 2012 и 2018 г., последният от които беше най-голямата сделка за заплащане в историята между главен изпълнителен директор и корпоративен борд.

Въпреки огромните ръстове Мъск заяви, че не се интересува особено от материални неща и има малко активи извън дяловете си в Tesla и SpaceX. Той каза в интервю за Axel Springer миналия месец, че основната цел на богатството му е да ускори развитието на човечеството в космическа цивилизация.

„Искам да мога да допринеса колкото се може повече за града на Марс. Това означава много капитал“, посочи Мъск.

500-те най-богати хора в света са прибавили рекордните 1,8 трлн. долара към общото си нетно богатство миналата година, което е ръст с 31%. Ръстовете обаче са непропорционални, като само петима души имат състояние от над 100 млрд. долара, а други 20 имат най-малко 50 млрд. долара.

Една седмица от началото на новата година класацията вече беше разместена от изключителни ралита. Китайският предприемач Джун Шаншан измести Уорън Бъфет и зае шесто място, след като книжата на компанията му за бутилирана вода поскъпнаха, а състоянието му набъбна с 15,2 млрд. долара.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.