“Икономист”: Борисов може да не издържи на власт до пролетта

“Икономист”: Борисов може да не издържи на власт до пролетта

SHARE

“Мандатът на Бойко Борисов изтича следващата пролет, но той може да не издържи толкова дълго. Отстраняването на министри имаше за цел да намали обвиненията срещу него и призивите да подаде оставка, но то едва ли е демонстрация на сила.”

 

Това коментира сп. “Икономист” в новия си брой, в който публикува статия за протестите в България. В нея се описват акциите в президентството на главния прокурор Иван Гешев, инцидентът на плажа на “Росенец” на 17 юли и как бившият министър Христо Иванов е бил избутан обратно във водата.

 

“Няколко седмици по-късно правителството на Борисов е това, което рискува да бъде избутано. Доган е смятан за съюзник на премиера – бивш телохранител, доминиращ политическата сцена със смесица от популизъм и раздаване на постове и средства”, пише “Икономист”. Димитър Бечев от Университета на Северна Каролина казва за изданието, че според него премиерът е изгубил контрол над дневния ред и избирателите го смятат за зависим от Доган и Делян Пеевски.

“Но предсрочни избори ще донесат малко облекчение. Освен ГЕРБ единственото социалистите са достатъчно силни, за да имат потенциал да съставят правителство. Що се отнася до корупцията, те имат малко по-добра репутация от ГЕРБ и са приятелски настроени към Русия”, се казва в статията.

 

“Икономист” отбелязва, че България се е справила добре с първата фаза от пандемията, а преди седмици бе приета в “преддверието” на еврозоната. Но след това случаите на заразени започнаха да се увеличават и скандалите са напомняне колко малко напредък е постигнато в борбата с корупцията. “Състоянието на демокрацията, на институциите и качеството на живот се влошават, вместо да се върви напред”, коментира в текста Ружа Смилова, политолог и преподавател в “Софийския университет”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.