Икономиката на САЩ се срина с рекордните 33%

Икономиката на САЩ се срина с рекордните 33%

SHARE

Пандемията COVID-19 доведе до най-големия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в историята на САЩ, обяви американското издание Business Insider.

Икономиката на страната се е сринала с 33% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019 г.,  показват данните на  Министерството на търговията.  Това е най-лошото пропадане, откакто се води надеждна статистика, а именно от 40-те години на миналия век.

Историческият спад на икономиката е в резултат на ограниченията заради коронавируса. През април  затягането на мерките в повечето щати затрудни стопанската активност.

Най-лошите досега данни идват на фона на продължаващ ръст на заразените, който спъва плановете за икономическо възстановяване.  Безработицата остава висока, а настроението на потребителите се понижи наскоро заради новия скок на заболелите.

Все пак икономистите очакват икономическата активност да се засили в идните месеци, като според анкета на “Блумбърг” прогнозите са БВП да се увеличи с  18% през третото тримесечие (на годишна база). Дори оптимизмът да е основателен, икономиката ще остане далеч под нивата отпреди пандемията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.