Икономиката на еврозоната може да се свие между 5% и 12% през...

Икономиката на еврозоната може да се свие между 5% и 12% през 2020

SHARE

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че брутният вътрешен продукт на еврозоната може да отбележи спад някъде между 5% и 12% през настоящата година в резултат на пандемията от коронавирус. Тя отбеляза, че настоящото икономическо свиване е “с безпрецедентен мащаб и скорост в мирно време”.

Тенденцията показва “бързо влошаващи се пазари на труда” и “значително свиване на икономическата активност” през периода на пандемията, чиято продължителност все още не може да бъде определена, отбеляза централният банкер. Лагард добави, че ЕЦБ очаква икономическо възстановяване след края на пандемията, но отбеляза, че “скоростта и размерът на това възстановяване са много несигурни”. Шефът на централната банка също така отбеляза, че свиването на БВП и последващото го възстановяване ще зависят от мерките и политиките за ограничаване, свързани с овладяване на вирусната пандемия.

Относно инфлацията, президентът на ЕЦБ отбеляза, че краткосрочните и средносрочните инфлационни очаквания в еврозоната показват спад. Лагард отбеляза, че прогнозите за дългосрочната инфлация са по-малко засегнати от предизвиканата от коронавируса икономическа криза. Централният банкер добави, че спадът в икономическата активност и на петролните цени влияят най-много на намаляващите инфлационни тенденции.

Лагард обаче отбеляза, че въпреки голямата несигурност, натискът върху инфлацията, породен от слабото търсене на петрол, може да бъде компенсиран от възходящ натиск върху цените на петрола, който може да бъде формиран от прекъсването на доставките.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.