SHARE

Сигурен съм, че АЕЦ “Белене” няма да има. Всичко беше изпробвано – “стратегически” инвеститор – помните РВЕ, този проект просто няма икономически смисъл.

Това, на което сте свидетели е, че Борисов дава индулгенция на БСП за предишните зулуми и нанесените щети, с надеждата, че така ще стимулира процеси вътре в столетницата и ще може да опитоми апетитите на Нинова към властта. Овчаров има силни позиции, все пак той е гуруто на Нинова.
В момента, в който Народното събрание отмени мораториума, отпадат обвиненията на всички по АЕЦ “Белене”, няма престъпление, защото проектът отново придобива статут “работа в прогрес”.

ГЕРБ подава ръка на БСП – покриват зулумите и влизат в режим на ново раздаване. Във вътрешен ГЕРБ кръг сигурно Борисов продава обичайните си лакардии за надцакване с БСП – как умно брани себе си и партията от критика от ляво и от Русия, че спира проекта, но в същото време ги праща да гонят Михаля – да търсят “пазарна” реализация, която е невъзможна.

Това е формулата на властта – видиш ли опасна тема, я обсебваш, както Московски оглави протестите на превозвачите, за които той е отговорен. Щял дори да ходи в Брюксел. Не можете да отречете, че системата работи.
Но проблем има и той е значим.

Геополитическите флиртове с държавна китайска АЕЦ вместо българска държавна АЕЦ вкарва България в буря. Едно е да поканиш китайска компания да финансира и построи път или мост, друго е да я поканиш да направи АЕЦ. Идиотската идея да “експериментираш” с геополитически бизнес съюзи Франция-Русия-Китай на българска територия може да ни докара само бели.

Както казах, не ме притесява, че ще построят “Белене” и ще заробят поколенията. Това просто няма как да се случи, ако ще Народното събрание да приеме закон за построяване на “Белене”.

Притеснява ме, че пропиляваме ценно време, вместо да реформираме енергетиката, да вземем важни решения за трансформацията й към по-конкурентно състояние, като направим потребителите по-конкурентни, като поставим върху всички български домове соларни панели (което рязко ще намали търсенето на свръхголеми централизирани базови мощности), като усилим конкуренцията между отделните видове генерация без патерици и памперси от държавата – и днес имаме непозволително нисък процент на генерация от природен газ, която е изключително нужна за балансиране на системата, и вместо това ние се занимаваме с паранормални явления като “Белене” и дребните партийни хисапи на Борисов с Нинова.

Междувременно, вместо да си върнем значителна част от парите, като продадем оборудването – китайците проявиха интерес, но властта не дава гласност на този интерес, – цялата държава сега е впрегната, за да оправдава със задна дата безсмислието и некомпетентността на Първанов и Овчаров с предишния рестарт на “Белене” и поредния опит за спасение на “Росатом” с парите на българския данъкоплатец. Ако не знаете, в годината, в която платихме парите на АСЕ, тя бяха съизмерими с размера на държавната субсидия от федералния бюджет на Русия. Тоест нашите “фюрери” впрегнаха българските данъкоплатци в акцията по спасяване на “Росатом” и на кремълската атомна външна политика – включително стратегическия ядрен арсенал.

Да, дами и господа, вашите пари отиват за ядрените бойни глави в руския ядрен арсенал.

Текстът е препубликуван от блога на автора. Акцентите са на редакцията на “Терминал 3”. 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.