Ицхак Херцог беше избран за единадесетия президент на Израел

Ицхак Херцог беше избран за единадесетия президент на Израел

SHARE

Израелският парламент (Кнесет) избра Ицхак Херцог за единадесетия президент на страната, като номинацията беше подкрепена с 87 от 120 гласа.

Неговата опонентка Мириам Перец получи само 26 гласа от Кнесета.

 

Президентският пост в Израел е до голяма степен церемониален, но също така трябва да насърчи единството между етническите и религиозните групи в страната.

Ицхак Херцог ще поеме президентския пост следващия месец, замествайки Рувен Ривлин, който приключва седемгодишния си мандат.

В първото си обръщение като президент Херцог заяви, че възнамерява “да се бори с антисемитизма и омразата към Израел”, като същевременно пази демокрацията на страната.

Освен това той каза, че планира да насърчава предприемачеството и “да изгражда мостове в израелското общество и еврейската диаспора”.

 

“Трябва да защитаваме международното положение и доброто име на Израел в семейството на нациите, да се борим срещу антисемитизма и омразата към Израел и да запазим стълбовете на нашата демокрация“, посочи още той.

Понастоящем Херцог е ръководител на най-голямата еврейска организация с нестопанска цел в света, Еврейската агенция за Израел, и е бивш лидер на Лейбъристката партия в страната. Той е и син на шестия президент на Израел Хаим Херцог.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.