SHARE

Разследващите журналисти от Bellingcat и руският Insider разкриха самоличността и на втория агент, изпратен да убие Сергей Скрипал с химическо оръжие.

Вече бе разкрито, че зад “Руслан Боширов” стои полк. Анатолий Чепига, офицер на ГРУ, който е получил най-високото държавно отличие – “Герой на Руската федерация”, най-вериоятно за дейността си в Украйна около събитията с анексирането на Крим през 2014 г. 

Сега стана ясна и самоличността на втория агент под прикритие. Зад “Александър Петров” стои др. Александър Евгениевич Мишкин, офицер от ГРУ и “Герой на Руската федерация”.

Кой е Александър Мишкин?

Роден на 13 юли 1979 г. в село Лойга, Северноевропейска Русия. В населеното място има малко над 100 обитатели и е толкова отдалечено, че няма път, свързващ го с останалата част на Русия, и през по-голямата част от годината може да бъде достигнато единствено чрез жп транспорт.

Мишкин живее там до около шестнадесетгодишна възраст. Между 1995 г. и 1999 г. той се мести в Санкт Петербург. Негови близки споделят, че той се е записал във военна академия, макар разследващите да не могат категорично да потвърдят това.

Със сигурност обаче не по-късно от 2001 г. той става студент на Военномедицинска академия “С. Киров”. Мишкин учи в 4-ия факултет на академията, където обучават доктори за военноморските сили.

Между 2007 г. и 2010 г. той се мести в Москва и получава фалшива самоличност, втора лична карта и пътнически паспорт под името “Александър Петров”.

За различка от Чепига, на когото ГРУ запазва част от данните на фалшивата му самоличност, то при Мишкин се променя рожденото му място на Котлас (град, на 100 км от селото Лойга, който иронично може да бъде достигнат след 10 часа път и 350 км отклонение).

В периода 2010 – 2013 Мишкин пътува под фалшивата самоличност “Александър Петров” няколко пъти в Украйна и често преминава с кола през непризнатата сепаратиска държава Приднестровие. Последното му пътуване до Украйна е в средата на декември 2013 г.

През 2014 г. президентът Путин възнаграждава Александър Мишкин с “Герой на Руската федерация”. Източници на Bellingcat споделят, че наградата му е връчена “или за Крим, или във връзка с Янукович” – бившия украински президент, който се опита да прекрати европейското ѝ развитие и да я обвърже с Русия.

През есента на 2014 г. Мишкин и Чепига се местят да живеят в апартаменти на стойност  €350 000 и €500 000. Bellingcat вярва, че това е част от възнаграждението им, придружаващо “Герой на Руската федерация”.

За разлика от Чепига, чийто военен чин стана известен – полковник, – то този на Мишкин все още не е разкрит. Но предвид високото му отличие и службата от 15 години той навярно е или полковник-лейтенант, или полковник.

Bellingcat се свърза със свой източник от руската армия с подобен на полк. Чепига чин, за да проследи неговата реакция. Източникът на разследващите журналисти споделя изненадата си, че един от двамата агенти е бил с толкова високи отличия, защото подобна дейност (като опита за ликвидиране на Скрипал) обикновено се възплага на нискостоящи военни с чин, не по-висок от “капитан”.

Източникът на изданието споменава, че да се изпрати полковник с най-високи отличия “на фронтовата линия” е напълно извънредно и навярно “мисията е била поръчана от най-високо”.

Как Bellingcat разкриват самоличността на “Александър Петров” можете да прочетете подробно на техния сайт. 

Повече за самоличността на другия агент, извършил химическата атака с Новичок – “Руслан Боширов”, можете да прочетете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.