Христо Иванов: Ще разговаряме с всички парламентарни сили. Вярваме, че всеки тук...

Христо Иванов: Ще разговаряме с всички парламентарни сили. Вярваме, че всеки тук е патриот

SHARE

Ще инициираме дебат, като поканим всички партии да дебатираме. Ще водим диалог, защото вярваме, че всеки тук е патриот.

Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по време на изказването си от трибуната в първия ден на 46-ото Народно събрание. Иванов добави, че от коалицията ще говорят с всички парламентарни сили и всички депутати.

Той добави, че главният прокурор Иван Гешев не смее да се появи в Народното събрание: “Надявам се, че това е израз, че си подготвя оставката. Ще покажем, че няма безотговорни носители на публична власт.”

Иванов представи част от националните приоритети на коалицията:

– решителна реформа и оздравяване на сектор сигурност, както и провеждане на лустрация;

– възстановяване на енергийния суверенитет на България;

– продължение на модернизацията на армията като платформа за трансфорция на цели сектори;

– въвеждане на електронно управление след похарчени 2 млрд. лева. Срам!;

– съдебна реформа.

От трибуната Христо Иванов заяви още, че България е в криза и най-очевидното проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно нормално управление, което се ползва с доверие. Според него страната е изправена пред предизвикателства, като трябва да се започне работа по някои от тях:

– Работа за следваща ковид вълна и обсъждане с другите мерки какви мерки могат да се вземат.

– Максимално бързо внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост и гаранция, че “парите няма да бъдат откраднати”.

– Максимално бърза работа по бюджет на промяната, който не просто да повтори финансовата рамка, а да се заложи моделът за възстановяване.

“Това, което се случва с една болница, трябва да бъде знак, че е време за сериозен разговор за реформа на здравеопазването. Стои системната невъзможност на лекарите да си вършат работата, защото така и не направихме цялостна реформа”, допълни Иванов.

Освен това, по думите му, акцент ще е и реформа в изборното законодателство и гласуването на българите в чужбина, за да се чува всеки глас.

Приоритет на “Демократична България” ще е гарантиране на опазването на българското природно наследство. “Трябва да превърнем инвестициите в българското образование, наука и култура в приоритет, за мен културата ще е важна тема, трябва да отстоим българския интерес, да проявим твърдост и смелост, да намерим решение на проблема със Северна Македония  – да намерим истината, да намерим начин да сме заедно членове на ЕС семейство”, каза още той.

Иванов отново повтори, че страната ни е в криза, породена от това, че има корупционен модел, който има корени в тоталитарния режим и във влиянието на службите. “Сарайският модел има върхово постижение сега, но се надявам  да остане последно в управлението на Борисови”, заяви той.

Според него ще се разбере кои са партиите на протеста и на промяната по това какви действия предприемат.

“Когато виждаме председатели на две партии да отиват да се срещат с Ердоган, е израз на разклащане на българския суверенитет, когато в България вече не се говори за присъединяване в Шенген, когато не можем да излъчим представители в европейската прокуратура, когато хора се снимат с фланелки с лика на един от санкционираните по “Магнитски” – това показва, че държавността е много зле”, категоричен е Христо Иванов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.