Христо Иванов сезира ВСС за разследването на Антикорупционния фонд

Христо Иванов сезира ВСС за разследването на Антикорупционния фонд

SHARE

Председателят на “Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”.

 

В разследването собственикът на асансьорната фирма “Изамет” Илия Златанов разказва как е бил принуждаван да прехвърли целия си бизнес чрез заплахи от бившия шеф на Столичната следствена служба, а сега адвокат Петър Петров, известен с прякора Петьо Еврото, и съпругата му Любена Петрова. Разказва и че е бил свидетел на близки контакти на Петров с бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек и шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Два дни след появата на първата част на разследването (гледайте я тук) от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали за проверка и авторът му Николай Стайков беше извикан на разпит. В сряда главният прокурор Иван Гешев коментира, че не се притеснява да провери “осем джуджета и 10 малки негърчета”.

В сигнала си до Висшия съдебен съвет Христо Иванов посочва, че разказът на Илия Златанов намира косвено потвърждение в редица обстоятелства, които са публично известни. Припомня, че като правосъден министър през 2015 г. поиска от ВСС дисциплинарно уволнение на Петров, тогава следовател, заради свързването му с подобни схеми, но мнозинството в съвета отхвърли искането. Припомня и че през същата година Любена Петрова създаде организацията “План Б”, която организира акции в подкрепа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а миналата година същите хора организираха протести в подкрепа на избора на Иван Гешев за главен прокурор. Припомня и сигнала на Любена Петрова и “ПИК” от 2015 г., след който прокуратурата се сезира, че Христо Иванов е подписал четири заповеди с различни подписи и др.

 

“При липсата на възможност за безпристрастно разследване от страна на прокуратурата единствената, макар и теоретична възможност за възстановяването на усещането на гражданите за ред и законност е да се намеси Висшият съдебен съвет”, пише Христо Иванов.

Той призовава ВСС да изясни и даде на обществото отговор на следните въпроси:

– Какви са връзките на Гешев и сем. Петрови и ролята на последните в избора на Гешев за главен прокурор?
– Какви са връзките на сем. Петрови и прокурорите Сарафов и Франтишек?
– Извършени ли са твърдените от Златанов действия от страна на прокурори от Специализираната прокуратура?
– Как прокуратурата може да разследва обстоятелствата около сем. Петрови, при положение че това засяга самия Гешев. Какви са стъпките за избягване на конфликт на интереси? Не трябва ли Гешев да се оттегли?

Христо Иванов отбелязва, че сезира кадровия орган на съдебната власт, без да е оптимист за реакцията му. “Ако изберете да не погледнете в очите истината, която се крие зад тази фасада, Вие ще направите още една крачка към превръщането на храма на Темида, чиито най-верни служители би трябвало да сте, в “разбойнически вертеп”, казва той. Иванов посочва, че разследването е оглавено “Осемте джуджета” по името на столичния ресторант, в който недостъпна за клиенти част е използвана за срещи от Петьо Еврото, и отправя нестандартно предложение към ВСС.

“По силата на правото ми по чл. 45 от Конституцията Ви предлагам да замените надписа на седалището си от “Висш съдебен съвет” с “Двадесет и петте джуджета” и да обявите за официален свой символ вместо Темида подходяща персонификация на Петьо Еврото. Така поне ще бъдете честни относно своята роля на фасада и относно съдържанието, което реално обслужвате”, казва лидерът на “Да, България”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.