Христо Иванов: Борисов още не е огласил ревизиите на ЛУКойл

Христо Иванов: Борисов още не е огласил ревизиите на ЛУКойл

SHARE

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обяви, че премиерът Борисов все още не е предоставил обещаната информация за данъчните ревизии на “ЛУКойл”.

“Мина цял месец откакто Борисов пое публично обещание да ни  предостави документите, свързани с данъчното отчитане на групата “ЛУКойл”, затова днес внасяме в Министерския съвет писмо, с което да го подсетим, обясни Иванов в живо включване пред сградата на МС.  Ето какво още каза той:

“Водим дело срещу НАП да ни предостави два ревизионни акта, в които смятаме, че може да се съдържа отговорът на дългогодишните съмнения затова, че чрез счетоводни манипулации “ЛУКойл е укривал печалба или си е спестявал декларирането на печалба,  може би става дума за около милиард. За да разберем така ли е, заведохме дела за достъп до обществена информация. Спечелихме ги на последна инстанция. Върховният административен съд осъди НАП, задължи я да ни предостави тези ревизионни актове. Но НАП отново отказа.

Обърнахме се към принципала на НАП – Владислав Горанов още беше министър, но той не ни отговори. След което се обърнах няколко пъти към Борисов и той на една от своите пресконференции обеща да даде тези документи.

Аз не искам да ми ги дава на мен, а да ги публикува, така че всеки да може да види каква е истината и да си отговори на дългогодишните въпроси”, поясни Христо Иванов.

Той припомни и появилия се запис, на който се чува глас, звучащ като Бойко Борисов. В разговора гласът се обръща към лице, което нарича Валентин Василиевич, и му търси сметка дали подкрепя опозицията и протестите. Валентин Василев Златев е известният петролен бизнесмен,  който от дълги години е свързан с фирмите на руската “ЛУКойл” в България.

Публикувахте от Христо Иванов в Понеделник, 17 август 2020 г.

Ако премиер използва своето положение във властта, за да влияе на представител на частния бизнес, това е изключително проблематично, това е задкулисието, коментира Христо Иванов.

Ще продължим да задаваме на Борисов конкретни въпроси по конкретни казуси и в следващите дни, обеща лидерът на дясната опозиция.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.