Христо Иванов: България може много повече

Христо Иванов: България може много повече

SHARE

През вчерашния ден проведох дистанционна среща с българи от най-различни точки на света, от Австралия до Португалия, Великобритания и САЩ. Българи, международно доказани професионалисти, професори, изследователи, учени, университетски преподаватели, експерти в области като математика, икономика, здравеопазване, компютърни науки, социално развитие и политология. Потърсих контакт с тях, защото бяха разпространили свое обръщение в подкрепа на протестите в България. Исках да чуя мнението им за това как можем заедно да направим България по-добро място за живот и работа и да се възползваме пълноценно от огромния потенциал на нашата академична диаспора.

Във всички от събеседниците ми, независимо дали са напуснали страната преди 3 или преди 30 години, усетих дълбоко разочарование, че моделът на завладяната от корупция държава задушава най-ценния актив на България – потенциалът и амбицията на нейните граждани. Всички те болеят за България и искат да помогнат за нейното развитие.

Говорихме за все по-утежнените процедури и големите трудности, свързани с организирането на изборния процес извън България. За усилията, които им коства да упражнят конституционното си право на глас, в отсъствието на възможност за дистанционно електронно гласуване или гласуване по пощата.

Обсъждахме и конкретни политики за привличането на български академични кадри от чужбина за преподаване и изследователска работа в наши учебни заведения. За преминаване към модел на икономическо развитие, основан на иновациите и технологичното обновление.

Във всеки един от тях видях убеденост в бъдещето на България като модерна, правова и демократична държава, и гняв срещу днешното управление, заприщило потенциала на страната. Убедих се в тяхната готовност да инвестират от своите знания за постигане на промяна.

Нашата визия за модернизация на страната включва тясно сътрудничество с българската академична диаспора, включително чрез изграждане на комуникационни платформи и консултативни мрежи, обмен и различни програми за „циркулация на мозъци“ в сфери като образование, наука и развойна дейност, здравеопазване, икономика, иновации и технологии.

Днес сме на прага на нов глобален технологичен преход, където бъдещето на България ще бъде предопределено от възможността на страната да задържа и привлича таланти, да създава и развива човешки капитал. Да се движи с висока скорост и ударно да се модернизира. Вече изпуснахме един преход и платихме много висока цена. Страната няма време за повече грешки.

Това беше чудесно начало на един диалог, който ще продължи с работата по конкретни политики. Отворени сме да включим в него и всеки друг, който би имал интерес и желание.

България може много повече, използвайки потенциала на всеки един свой гражданин в страната или извън нея.

През вчерашния ден проведох дистанционна среща с българи от най-различни точки на света, от Австралия до Португалия,…

Публикувахте от Hristo Ivanov в Неделя, 11 октомври 2020 г.

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)