Хонконг отложи изборите с година

Хонконг отложи изборите с година

SHARE

Властите в Хонконг отложиха с година изборите, които трябваше да се проведат на 6 септември, аргументирайки се с пандемията от коронавируса. Продемократичната опозиция приема това като политически удар, тъй като се надяваше да спечели преимущество.

Преди седмици Китай одобри нов закон за националната сигурност, който предвижда строги наказания за протестиращите срещу Пекин и предизвика сериозно недоволство в Хонконг и по света.

Само половината от местата в Законодателния съвет на Хонконг подлежат на запълване чрез гласуване; на останалите се назначават предимно прокитайски политици. Промяната на датата дойде и след като 12 продемократични кандидати бяха дисквалифицирани от участие в изборите по обвинения по новия закон за националната сигурност.

Хонконг регистрира над 3000 случая на заразени от януари и в последните десет дни броят на новозаразените достигна трицифрени стойности. Правителството ограничи събиранията на хора до двама души.

В същото време Китай заплаши да спре да признава британските задморски паспорти, които имат някои жители на Хонконг. Така Пекин реагира на факта, че Великобритания улесни пътя към гражданство на хората с този статут от бившата си колония. От януари 2021 г. те ще могат да подават молби за специални визи за пребиваване във Великобритания, които могат да доведат и до гражданство, обяви вътрешният министър Прити Пател тази седмица. Това може да обхване 3 млн. души.

Китай смята това за намеса във вътрешните му работи, заяви говорител на външното министерство. Лондон пък коментира, че законът за националната сигурност нарушава споразумението за преминаване на Хонконг от британска под китайска власт.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.