Хонконг обяви почти тотална блокада заради вируса

Хонконг обяви почти тотална блокада заради вируса

SHARE

Кари Лам, ръководителят на администрацията на Хонконг, обяви че поставя китайския автономен район под почти пълна транспортна блокада заради разпространяването на опасен коронавирус.

От 30 януари спира движението на високоскоростните влакове и фериботите, свързващи островната група с континентален Китай.

Прекратява се издаването на разрешителни за еднолични пътувания на китайски граждани до Хонконг. Наполовина ще бъде намален и броят на самолетните полети от и до Китай.

Говорейки през яркозелена медицинска маска, Лам призова жителите на Хонконг да се завърнат веднага от континентален Китай и да се поставят сами под домашна карантина за 14 дни.

Днес тук приключват почивните дни за Нова година (на други места в страната те бяха удължени заради епидемията) и в сряда отварят финансовите пазари. Затова на пресконференцията Лам се появи със секретарите си по въпросите на здравеопазването София Чан и на търговията Едуард Яу, които също носеха маски.

Чан каза, че в бившата британска колония до момента има 8 потвърдени случая на заразени и около 100 пациенти, поставени под карантина.

Лам обясни, че не иска тотално да затвори границата, защото това ще попречи на някои от жителите на Хонконг да се върнат по домовете си. Мнозина от тях пътуват до континента всеки ден. Секретарят по въпросите на сигурността Джон Лий обяви, че преместват по граничните пунктове допълнително служители за максимално строг контрол на влизащите.

Призивите за незабавно спиране достъпа на хора от Китай, които не са местни, се увеличават заедно с критики, че администрацията на Лам действа твърде бавно и нерешително. Профсъюз на болничните служители заплаши, че може да започне стачка.

В Хонконг още е пресен споменът от епидемията от ТОРС (SARS) – коронавирус, заради който през 2003 г. тук починаха почти 300 души.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.