Холивуд разобличава създателя на Fox News в “Бомба със закъснител”

Холивуд разобличава създателя на Fox News в “Бомба със закъснител”

SHARE

Холивуд обича да сваля маски. Сега се е заел с изобличаването на създателя на Fox News Роджър Ейлс.
Историята е разказана в “Бомба със закъснител”, а на режисьорския стол сяда Джей Роуч, който ни вмъква зад кулисите на най-могъщата и противоречива медийна империя на всички времена. Три емблематични актриси – Никол Кидман, Чарлийз Терон и Марго Роби ще ни направят свидетели на разтърсващия скандал с оттеглянето от длъжност на Ейлс.

Всъщност Холивуд обича да разравя “мръсното бельо”, на организации и хора, които се смятат за недостъпни и да ги доближава до обикновения човек – зрителя. През последните няколго години режисьори и филмови студиа са направили доста такива произведения като “Големият залог”, режисиран от Адам Маккей, проследяващ тъмната страна на модерното банково дело. Тук се нарежда и Дейвид Финчър, който ни разказа в “Социалната мрежа” за хората, създали Facebook. Тези продукции директно акцентират върху събитията, изиграли голяма роля в обществените процеси и последствията от тях.

Джей Роуч също има опит в тази област, като именно той режисира и “Промяна на играта”  където проследява президентската кампания на Джон Маккейн и кандидатката за вицепрезидент Сара Пейлин. Сега идва ред и на
“Бомба със закъснител”. Филмът е многопластово проучване на служители в огромна компания, които или улесняват сексуалния тормоз на Ейлс или си затварят очите за него. “Виждам този свят като къща за кукли на Роджър Ейлс”, обяснява  в интервю Роуч.

И както напоследък е модерно – звезди актьори да влязат в образа на други известни хора както Рене Зелеуегър се превърна в Джуди Гарланд в “Judy”, така и в  “Бомба със закъснител” ще видим звезди като Никол Кидман, Чарлийз Терон и Марго Роби.

Носителката на “Оскар” Кидман влиза в ролята на известната  журналистка Гретчен Карлсън, която става първата жена, повдигнала обвинение за сексуален тормоз срещу Ейлс.

Впоследствие към нея се присъединява популярна водеща Мегън Кели, в чиято роля влиза друга носителка на “Оскар”  Терон, която дълго време отказва да свидетелства срещу Ейлс. Номинираната пък за “Оскар” Марго Роби изиграва младата Кейла Посписил – събирателен образ на няколко жени.

Кейла е амбициозна и интелигентна, но същевременно и доста наивна. В ролята на Роджър Ейлс е виртуозният Джон Литгоу, който прави една от най-силните роли в кариерата си.

“Бомба със закъснител% е по действителен случай. Роджър Ейлс се присъединява към медийната империя на Рупър Мърдок Fox през 1996 година, като създава и оглавява Fox News.

Само за няколко години телевизионният канал става един от най-гледаните на територията на Съединените щати, като по данни от 2015 г. цели 81.4% от  всички телевизионни потребители са абонирани за Fox News.
Въпреки че слуховете за поведението на Ейлс се носят с години, истината за непристойните му издевателства излиза наяве едва през 2016, когато избухва скандалът, предизвикан от делото на Гретчен Карлсън. В Бомба със закъснител в ролята на Роджър Ейлс влиза виртуозният Джон Литгоу, който прави една от най-силните роли в кариерата си.

Сценарист на “Бомба със закъснител” е Чарлз Рандолф – носител на “Оскар” за оригиналния сценарии на финансовата драма Големият залог, а режисьор е Джей Роуч (Смяна в плана), който споделя:  “Важно е да помним, че Роджър Ейлс напусна Fox News през юли 2016, а историята за Харви Уайнстийн излезе в The New York Times през октомври 2017. Цялата траектория на Ейлс във Fox News се случи преди избухването на движението #MeToo, което започна с излизането на материала за Уайнстийн”.

“Бомба със закъснител” ще е по кината от 10 януари.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.