Химко отново се продава, началната му цена е 22,8 млн. лв.

Химко отново се продава, началната му цена е 22,8 млн. лв.

SHARE

Ще бъде направен пореден опит заводът „Химко“ да бъде продаден. Ще се търси нов собственик за абсолютно всичко – сградите, кулите и производствените инсталации, включително и чашки за ракия, пердета, панерки за хляб и кофи за боклук. Вторият търг, обявен от синдика Росица Томова, ще се проведе на 6 март в административния корпус на завода във Враца.

Началната тръжна цена е 22 818 822 лв. Това е с около 6 милиона лева по-малко от обявената стойност на първия търг, който се състоя на 19 март миналата година, на който обаче не се появи нито един купувач. Стъпката за наддаване сега е 1 милион лева.

Торовият завод бе приватизиран през 1999 г. Тогава 57 процента от акциите на завода бяха продадени за 1 милион стари лева на американската компания „Ай Би И транс ъф Ню Йорк“.

Малко след това собственикът на фирмата Юрий Литвиненко бе осъден в САЩ. Впоследствие собствеността на предприятието бе прехвърлена на кипърски офшорки. След това Химко фалира през 2005 г., а съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове в размер на 160 млн. лв. – основно към „Булгаргаз“ и НЕК.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.