SHARE

Две кучета герои, които са служили на бойното поле в Афганистан, ще могат да се радват на дълго и щастливо пенсиониране. Те щяха да бъдат приспани, тъй като не успяват да си намерят дом след края на службата си. Но сър Алън Дънкан, политик от британските консерватори, се намесва и ги спасява.

Кевин и Даз са работили с войските, като са откривали експлозиви в провинцията Халеманд, Афганистан. Белгийските овчарки трябваше да бъдат приспани тази седмица, разказва Independent. Така се случва, че сър Алън пише писмо до Министерството на отбраната и моли колегите си да се намесят.

Кевин по време на служба заедно с младши сержант Кели Уолстенкрофт

И така, в понеделник вечер става ясно, че Кевин и Даз са спасени. “Изключително щастлив съм – казва сър Алън. – Сега те могат да се насладят на добре заслужена почивка.”

Сър Алън е представител на областта, в която се намират Кевин и Даз – Лестършайър. Междувременно от външното министерство казват, че героичните кучета са “се борили смело рамо до рамо с войниците ни”.

Отново Кевин по време на служба

“Нека сега ние да се преборим за тях и да им дадем шанс да живеят щастлив живот, на който да се радват. Това е най-малкото, което заслужават.”

Бившият военен Анди Макнаб започва петиция, с която призовава да се спре приспиването на кучетата, както и на още един четириног, на име Драйвър. Той определя решението като “блестящ успех”. Събрани са над 370 000 подписа, а той лично хвали кучетата, които са спасили стотици животи по време на работата си, надушвайки експлозиви.

А ние можем да им пожелаем приятна почивка!
Снимка: Луис Ууд

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.