SHARE

За да разберете защо състоянието на България е такова, каквото е, е напълно достатъчно да прочетете историята на “Хидрострой”.

Традиционен печеливш на обществените поръчки. Така е описана в края на 2017 г. фирмата. При справка в търсачката за публични фондове виждаме, че има данни за нейното участие в 250 обществени поръчки на стойност близо милиард лева.

“Хидрострой” е първенец в топ 10 на сключените договори за 2017 г. – в община Варна, за строителство и основен ремонт на пътната и уличната мрежа. Проектът е на стойност 120 милиона лева. За сравнение – по-назад са проекти като изграждането на метрото и новата печатница на БНБ. Междувременно “Хидрострой” участва и в строителството на автомагистрала “Хемус”.

Поводът да си говорим всички тези неща е случилото се във Варна през последните дни – градът потъна под вода и се превърна в плавателен канал, видимо заради неадекватни инфраструктурни решения. Какво се случи ви показахме в снимки тук. Управляващите обвиниха дъждовете, но гражданската позиция беше малко по-различна.

Днес е световен ден за опазване на околната среда!Поздравявам министър Neno Dimov и Nikolina Angelkova!Дано харесвате варненския плаж, чакаме ви тук на почивка!

Публикувахте от Стела Николова в 4 юни 2018 г.

Гражданите обвиняват за състоянието на града кмета на ГЕРБ Иван Портних, на власт от 2013 г., бивш генерален мениджър на комплекс „Грандхотел Варна”, както и “Хидрострой” , която преди няколко години  придоби основната строителна компания в кръга на Пеевски – “Водстрой 98”.

2013 

Още  през 2013 г. се съобщава, че компании, близки до ГЕРБ, усвояват 5 милиона лева за ремонт на варненски булевард. По това време компанията “Хидрострой” е управлявана от общинския съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов. Сумата е отпусната спешно от бюджета, а новината съобщава лично във Варна министър Лиляна Павлова, която тогава е в оставка. Тези пари се очаква да отидат при “Хидрострой”, която по това време поддържа пътищата и е обект на непрестанни граждански протести. Преди пет години Варна е градът с най-много дупки по улиците – плод на абсолютно немарливи ремонти.

Тогава Лиляна Павлова тържествено обещава преасфалтиране, като казва, че асфалтът, положен по времето на поддържането от “Хидрострой”,  е бил от най-евтините и несъобразен с климата във Варна. Тогава Павлова обещава още 5 милиона лева за облагородяване на центъра на Варна. Пашов подава оставка като общински съветник през април.

През април 2013 г. става и ясно, че именно “Хидрострой” усвоява спешно отпуснатите 5 милиона. През април става и ясно, че Лиляна Павлова ще води листата на ГЕРБ във Варна за предсрочните парламентарни избори. През април 2013 г. във Варна отново има пролетен дъждец, който потапя града в, както тогава пише “Дневник”, “локви за 5 милиона”. 

Снимка: “Дневник”, 2013 г.

Става ясно, че петте милиона са отпуснати от правителството на Борисов  “на око” и без финансова обосновка за реалната стойност на рехабилитацията, става ясно през май същата година. Сметките на общината не били излезли и тя признава, че трасето за преасфалтиране е било скъсено и има разминаване между казаното от общината и случилото се на практика. Лицата, свързани с казуса, не отговарят на въпроси на журналисти и не вдигат телефоните си. Разследването остава глас в пустиня. 

2014 

Година по-късно “Хидрострой” ще строи бързия автобусен коридор във Варна, част от мащабен проект за транспортна система. Това вече е традиция, тъй като дружеството печели от години пътните и инфраструктурните проекти в града. По това време фирмата има дялове в 72 други дружества, а Николай Пашов – бившият общински съветник от ГЕРБ – продължава да бъде управител.

Стойността на проекта е 30 милиона лева, а планът е той да свързва западния квартал на Варна “Владислав Варненчик” с източния – “Васил Левски”. Специалисти предупреждават, че срокът за проекта е прекалено кратък. По това време все още се движи работата по изграждането на системата за интегриран градски транспорт във Варна – днес Варна прави опит да поддържа неработещата си билетна система с обществени поръчки на стойност 1,8 млн. лева, продължават да бъдат купувани автобуси, обещани за доставка през 2016 г.

Някои от резултатите през следващата година изглеждат така.

2016 

Проектът се удължава два пъти и е приключен на 9 юли 2016 г. По това време журналисти питат гражданите на Варна дали са чували за проекта за подобряване на градския транспорт, а отговорите са:

„Чувал съм и доколкото знам, са усвоени там 50 – 60 милиона евро.“

„Тества се тази система, не знам от колко време се тества.“

Тази година вече и държавата признава, че още в началото на хронологията – през 2013 г., е видяла противозаконни поръчки във Варна. 

От критичните доклади на няколко институции през 2013 г. не е имало абсолютно никакви последствия за “Хидрострой”. През 2016 г. компанията заедно с някои други редовни корупционни герои, на които обаче предоставя техника и работници, са спечелили повечето обществени поръчки за дейностите по ремонт и строителство във Варна.

Оказва се, че фирмите са държали монопол в града и са сключвали договори в нарушение на Закона за обществените поръчки. Допуснато е цените за идентични дейности да се различават до 1600 пъти при отделните компании, а вместо договорените единични цени са изплатени допълнителни средства в размер на близо 16 милиона лева. 

Тези договори остават в сила и след идването на Иван Портних – ГЕРБ, на власт през 2013 г. Компаниите продължават дейността си необезпокоявани, а Портних се оправдава, че не може да прекрати противозаконните договори, защото Варна щяла да остане без ремонтни дейности. 

Това не би била истинска българска корупционна схема, ако не се появи и депутатът от ДПС и успял млад човек Делян Пеевски. Неговата “Водстрой 98” е купена от “Хидрострой” , като първата губи няколко обществени поръчки, отменени от Борисов, който тогава има съмнения, че те имат връзки с Пеевски. Двете дружества участват в строителството на Северната тангента на София и са на челните места в България за дейността си. За 4-5 години “Водстрой 98” се превръща от средна по размер провинциална фирма, специализирана във ВиК строителството, в гигант с обществени поръчки, съобщава тогава “Капитал”.

Печеленето на поръчки от “Водстрой 98” започва при първото правителство на ГЕРБ, но продължава при кабинета “Орешарски”, а и след това. Компанията и връзката с Пеевски стават най-видими покрай гигантската поръчка за газопровода “Южен поток”, припомнят колегите от “Дневник”. 

По данни на “Капитал”, които цитираме, приходите на “Водстрой 98” за 2015 г. са 292 млн. лв., отчитайки ръст за година от над 80%. Това ниво обаче няма как да бъде достигнато при липса на обществени поръчки. Постъпленията на “Хидрострой” за миналата година са над 214 млн. лв. и също скачат силно – 76%. В най-новата класация на “Капитал 100” за сектор “Строителство”, която е в процес на изготвяне, компаниите се нареждат на трето (“Хидрострой”) и на първо (“Водстрой 98”) място, изпреварвайки традиционни лидери като “Главболгарстрой” и “Трейс”.

2017

След като всички са се облажили от баницата,  “Хидростой” и  “Водстрой 98” започват строеж на магистрала “Хемус”. Останалите осем участника биват отстранени от търга, чиято финална стойност е близо 55 милиона лева без ДДС.

Обратно във Варна злополучният булевард “Княгиня Мария Луиза”, ремонтиран от “Хидростой”, осъмва с дупки и течове от водопроводната инсталация година и половина след обстоен ремонт. Продължава да бъде логично те да строят и  “Хемус” – или поне това разбираме, тъй като въпроси не се задават от страна на държавата.

Снимка: “Дневник”, Спас Спасов

Не само това, но “Хидрострой” поема и ремонта на Аспаруховия мост във Варна на стойност 1.3 милиона лева.

През юни 2017 “Хидрострой” се замесва и в спонсорирането на известните с пропагандните си и политически акции руснаци  “Любе”, които са близки до руския президент Владимир Путин и проповядват носталгия по бившата СССР. През 2009 г. “Любе” правят концерт в подкрепа на нефтопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ “Белене” и “Южен поток”. Входът, разбира се, е свободен, защото след толкова крадене може да си позволим поне един концерт за народа.  “Любе” са част и от концерта на предизборната кампания на  “Атака”  през май 2014 г.

“Хидрострой” тръгва и към Видин, като след отстраняване на други кандидати печели проект за пречиствателна станция. “Хидрострой” е фаворит в големи търгове в Северна България, особено за водно строителство, като в повечето масово конкурентите са отстранявани по една или друга причина, съобщават журналистите по това време.

Същата година дружеството си купува MALL VARNА.

Днес

В началото на тази година Варна прие рекорден бюджет от 393,7 млн. лева. Иван Портних заявява, че всеки глас “за” е глас в подкрепа за развитието на града. Независимият съветник Григор Григоров се осмелява да заяви, че над 30% от парите в бюджета ще отидат по сметките на фирмата „Хидрострой”. 

Янко Станев от СДС побързва да каже, че това са  „внушения” и че в общински отдел за провеждане на обществени поръчки не работели  „кухи лейки”, а професионалисти. Твърдение, което не съвпада с фактите дотук, без да имаме за цел да обидим когото и да било.

90% от средствата, заделени за ремонт на инфраструктура, отиват в една и съща фирма, а това не е хубаво за бизнес средата във Варна, контрира тогава Григоров, цитиран от репортер на Varna24.bg.

Няколко месеца по-късно Варна потъва под вода – отново. Чудо е, че няма загинали.

Въпросите 

Въпросите, които гражданите – не само варненци – трябва да си зададат, са много. Най-вече защо корупцията е достигнала до мащаб, в който са застрашени човешки животи и е отказано изконното право на българите да живеят нормално – тоест с минимален стандарт, който споделят техните съграждани в ЕС.

Boyko Borissov, Valeri Simeonov, злите езици твърдят, че това е къщата на Велико Желев, шеф на Хидрострой, която усвоява…

Публикувахте от Теодор Михайлов в 5 юни 2018 г.

Защо няма оставки след констатираните нарушения?

Защо Иван Портних продължава да си мълчи относно ролята на “Хидрострой” във Варна?

Защо държавата продължава да мълчи пред монопола, който фирмата очевидно притежава в страната?

Защо сигналите на институции като Сметната палата и АДФИ остават глас в пустиня?

И най-вече защо един строителен гигант с доказани нарушения, за когото фактите говорят, че не може да се справи със задачата, поставена му от държавата, продължава да гълта проект след проект с огромно значение за България и нейните граждани?

Всички свине са равни, но някои свине са по-равни от други. И както руската “Любе” казва за СССР: “Кой каза, че живяхме зле?”. Та това е и отговорът на всички тези въпроси – номенклатурата е жива. Тя живее добре – както тогава, така и сега. А останалите?

Останалите се давят в отходните води.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.