„Гугъл“ заплаши да спре търсачката си в Австралия заради медиен закон

„Гугъл“ заплаши да спре търсачката си в Австралия заради медиен закон

SHARE

Американската компания “Гугъл” заплаши, че ще лиши австралийците от възможността да ползват търсачката ѝ, ако Канбера не измени законопроекта си, който цели да задължи интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, съобщи БТА, като цитира Франс прес.

“Ако този закон бъде приет, няма да имаме друг рационален избор, освен да спрем търсачката на “Гугъл” в Австралия”, заяви регионалната директорка Мел Силва на изслушване пред комисия на Сената в Канбера.

Законът ще принуди технологичните компании като “Фейсбук” и “Гугъл” да плащат на медиите за тяхното съдържание или в противен случай да платят глоби в размер на 10 милиона австралийски долара (7,7 милиона щатски долара), отбелязва ДПА.

Когато обявите цена на поставянето на линкове към дадена информация, разваляте начина, по който работят търсачките и вече нямате отворена и свободна мрежа“, каза Силва.

Компанията иска да плаща на издателите чрез платформата си за новини, вместо за линкове.Близо 200 издания са подписали споразумения с “Гугъл”, за да станат част от тази платформа.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.