Грипна епидемия в София от понеделник, ваканция и в няколко области

Грипна епидемия в София от понеделник, ваканция и в няколко области

SHARE

Столичната Регионална здравна инспекция обявява грипна епидемия на територията на област София-град от понеделник, 27 януари, съобщиха от министерството на здравеопазването.

От понеделник 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок, съобщиха от пресцентъра на министерство на образованието.

Грипна епидемия в пет общини от Благоевградска област обяви междувременно Районната здравна инспекция от понеделник.

В Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово залобяваемостта от грипния вирус рязко се е увеличила, сочат данните на здравната инспекция.

От понеделник, 27 януари,  учениците излизат в 5-дневна ваканция, съобщи д-р Веселка Мончева.

„Това се наложи, тъй като заболеваемостта скочи над критичната стойност, както в Благоевград, така и в останалите общини. Там ще бъдат въведени всички забранителни мерки, свързани с грипната епидемия, естествено и учениците ще бъдат пуснати в грипна ваканция от 27 до 31 януари.
Във ваканция през следващата седмица излизат и учениците в Асеновград.
Предложението е на Регионалната здравна инспекция. Предстои кметът на общината  Христо Грудев да издаде заповед, с която да разпореди затваряне на училищата от понеделник. Ще бъде въведен и филтър във всички детски заведения.

В Симитли също е увеличен броят на заболелите, но засега грипът не е достигнал критични стойности.

Грипна ваканция за следващата седмица е обявена и за учениците в Кърджали.

Часовете ще бъдат възстановени на 3 февруари. Решението е на Регионалната здравна инспекция. В момента заболеваемостта е 112 на 10 000 души, което е под епидемичните стойности, но броят на заболелите продължава да расте.

Епидемия от днес и във Велико Търново, учениците няма да излизат в грипна ваканция. 

26 болни от грип се лекуват в областната болница във Велико Търново, увеличават се пациентите и в Белодробната болница в града, постъпили с усложнения след респираторни заболявания, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания във Великотърновка област е 190 болни на 10 000 жители и минала епидемиологичното ниво. Най-засегнати са децата до 4-годишна възраст, посочи за БНР д-р Евгения Недева, директор на регионалната здравна инспекция. На лечебните заведения е разпредено да направят преразпределение на легловата си база, за да поемат пациентите. Грипна ваканция за учениците няма да има, защото по данни на училищата отсъстващите ученици са под 10 %.

РЗИ – Ловеч обявява грипна епидемия на територията на община Луковит от понеделник, 27 януари. 

В Монтанско удължиха грипната ваканция за учениците до 29 януари

За последните три дни болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с нови 100 случая, което прави заболеваемост от 276 на 10 000 души население. Отново най-засегната възрастовата група от 5 до 14 години. От изпратените за изследване в референтна лаборатория по грип и ОРЗ 16 носогърлени смилова, 14 са положителни за грип от тип А. В Монтанско грипна епидемия беше обявена на 22 януари.

От РЗИ препоръчват на общините Павликени и Сухиндол да преустановят учебните занятия от 27 януари, защото там отсъстващите ученици са 30 на сто.

Грипна епидемия за цялата Бургаска област обяви Областния оперативен щаб. Тя влиза в сила от утре, а учениците излизат в грипна ваканция от 27 до 31 януари

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.