SHARE

България на Борисов – влизаме от един медиен скандал в друг. И нищо по същностните проблеми на обществото и икономиката. Когато няма съдържание, трябва да има шум. Създадоха ерзац органи за борба с корупцията, която вече е видима и от Брюксел и ги спира на всяка крачка – за еврозоната, за Шенген, да не говорим, че консолидира и вътрешната опозиция срещу ГЕРБ и коалиция.

Гранд корупцията е визитната картичка на това управление – което неминуемо ще го събори от власт. И какво измислиха – спецпрокуратура. И тя трябва да произведе нещо значимо и видимо. Но не могат да пипат нависоко, защото там ударът ще бъде основно върху управляващите – все пак са от десет години на власт. За това минаха на общинско или местно ниво. Но и там трябва да пипат внимателно, защото ако тръгнат да си вадят кирливите ризи взаимно, ще стане страшно. За това и Борисов вчера се направи на миротворец, че няма да напада Нинова, след като всичките му лейтенанти се занимават с морализаторстване.

За това избърза Борисов с миротворчеството – търси да държи битката под контрол, защото е ясно, че на моралната тема ГЕРБ не стои по-високо от БСП или ДПС.

Немислимо е – фейк битката на управляващите с корупцията ще произвежда подобни фейк истории, които трябва да ви отвличат и да създадават впечатление за решимост и нещоправене. Засега е ясно – че на централно равнище корупция няма да се преследва, управляващите са недосегаеми. Нито ще посегнат на корпулентите (не е само един), нито на мрежите от компаниите около политиците във всяка една партия в парламента.

Ще продължат да си разпределят пари – другото е камуфлаж на демокрация. Но за това непременното условие е да са на власт.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.