Глобата за каране без винетка от днес ще се налага и по...

Глобата за каране без винетка от днес ще се налага и по снимка

SHARE

Шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, от днес ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол-системата, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Те обхващат 10 800 км републикански пътища. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, които се ползват с винетка, контролът ще се осъществява както и досега – от 105-те мобилни екипа на Националното тол-управление.

 

Информацията за всички снимани нарушители влиза автоматично в базата с данни на тол-системата. При положение че в същия ден те бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол-контрола, шофьорите имат възможност да платят т. нар. компенсаторна такса, която за леките коли е 70 лв.

 

В противен случай ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба, която е 300 лева за леките автомобили. В 14-дневен срок от получаване на санкцията, може да бъде платена компенсаторна такса. Това става само по банков път, като в платежното нареждане трябва да се посочи номерът на електронния фиш.

 

Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

 

След влизането в сила на тол-системата на 1 март за камионите и автобусите над 3.5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв. в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Съгласно наредбите към Закона за движението по пътищата, ако водачът откаже да плати на място на мобилните екипи, ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си, шофьорът трябва да плати уикенд винетка за лека кола и седмична винетка – за тежкотоварните автомобили, или съответно от 1 март – т. нар. максимален тол. В противен случай ще бъде глобен – с 300 лв. за леките автомобили до 3,5 тона, а за тежкотоварните – с 1800 лв.

 

Законът предвижда при неплатена глоба за каране без винетка автомобилът да не може да мине годишен технически преглед. За целта тече непрекъснат обмен на информация с Министерството на транспорта, които имат ангажимент към прегледите.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.