Главният прокурор взе на специален надзор разследванията за кризата в Перник

Главният прокурор взе на специален надзор разследванията за кризата в Перник

SHARE

Разследванията за водната криза в Перник са взети на специален надзор от главния прокурор Иван Гешев, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. По разпореждане на Гешев надзорът ще се извършва лично от прокурор от отдел “Специализиран” във Върховната касационна прокуратура.

Според законодателството на специален надзор могат да се взимат дела за корупционни престъпления или наблюдавани от Европейската комисия, както и дела, отличаващи се с фактическа и правна сложност или имащи важно за съдебната практика значение. Специалната мярка означава, че надзорният прокурор ще бъде уведомяван за всички актове по разследването, той дава конкретни препоръки и координира работата по досъдебното производство и при необходимост може да участва заедно с наблюдаващия прокурор в съдебното производство на първа инстанция.

Спецпрокуратурата разследва безстопанственост от 2017 г. насам

Държавното обвинение съобщи още, че за кризата с водата в Перник е образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура наред с това в Окръжната прокуратура – Перник.

Разследването, наблюдавано от прокурор от Специализираната прокуратура, е за безстопанственост и се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация. То е за това, че в периода от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена”. От това са настъпили значителни вредни последици, се казва в съобщението, без да се конкретизира.

Разследването на Специализираната прокуратура ще изяснява кога е бил достигнат критичният минимум на водата на яз. “Студена”, имало ли е и какви водни загуби в периода 2017-2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения, както и извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога. Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. “Студена”, дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във “ВиК – Перник” ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

От държавното обвинение уточняват, че разследването в Окръжната прокуратура в Перник е за безстопанственост срещу длъжностни лица от “ВиК – Перник”. То се води от екип от прокурори от Окръжната прокуратура и служители на Областната дирекция на МВР. Те следва да изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, община Самоков.

Бедственото положение в Перник е удължено до края на януари

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи пред БНР, че обявеното бедственото положение в общината е удължено до края на януари. Бедственото положение бе обявено на 21 декември, но още миналата седмица кметът допусна, че то ще бъде удължено с максимално допустимия от закона срок от 30 дни. Какво означава въвеждането на бедствено положение четете тук.

Кметът ще предложи да започне подмяна на ВиК мрежата от държавната фирма “Монтажи”, като посочи, че целта е да се избегне “евентуална катастрофа, защото рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество, е изключително голям”. По думите му помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на водата в язовира.

Владимиров изрази мнение, че основната вина за водната криза е на местното ВиК дружествоа, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на “Студена” и подава тази информация на кмета и на областния управител. Преди дни и премиерът Бойко Борисов посочи “некадърното управление на ВиК сектора в града” като единствен виновник за кризата.

Перник е в режим на водата от средата на ноември. За пресъхването на яз. “Студена” – основния снабдител на града с питейна вода, и вероятността от въвеждане на режим се заговори непосредствено след местните избори, но впоследствие се разбра, че за проблема се е знаело още от лятото. Миналата седмица Станислав Владимиров съобщи, че обемът на”Студена” продължава да спада, макар и с по-бавни темпове, и в момента при приток от 100 л/сек, оттокът е 290 л/сек.

От 23 декември започва обследване на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни данни се губят по около 90 л/сек. За целта в участък от тръбопровода, преминаващ през “Стомана” – Перник, се правят изкопи през около 150-200 м, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение. В средата на декември Окръжната прокуратура посочи като отговорни за кризата министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова. Досега заради кризата бе сменен областният управител на Перник.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.