Нова заповед: Гимназисти и студенти ще учат онлайн, нощните клубове затварят навсякъде

Нова заповед: Гимназисти и студенти ще учат онлайн, нощните клубове затварят навсякъде

SHARE

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна.

Заповедта предвижда в следващите 14 дни да се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование, преустановява се и присъственият учебен процес във висшите учебни заведения.
Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.
Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.
Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души.
Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30%.
Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика.
Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки.
Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.
Заведенията за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения , трябва да осигурят дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.
Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект.
Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.
На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Във Фейсбук здравният министър обясни, че е разпоредил допълнителните  мерки, за да гарантира  социалната дистанция.

“Очакват ни тежки зимни месеци – влизаме в грипния сезон и рискът здравната система да не издържи е реален”, предупреждава проф. Костадин Ангелов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.