Гешев с безпрецедентно питане към КС

Гешев с безпрецедентно питане към КС

SHARE

Главният прокурор Иван Гешев отправи искане към Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава. Иван Гешев пита: “Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава”. КС е образувал дело, а За съдия – докладчик по делото е определена Мариана Карагьозова – Финкова.

Как мотивира искането си обвинител номер едно – че „въпросът за установяване данни за извършено престъпление от страна на президента в рамките на предпроцесуална дейност на държавните органи не е бил предмет на изследване в теорията“, а въпросът бил от изключителна важност. Как при сега действащата абсолютна неприкосновеност на  президента се постига баланс между обществения интерес и интереса на евентуалните пострадали лица от една страна, и интересът за запазване на равновесието в институционалната система на властта – от друга.

Иван Гешев смята, че не е достатъчно ясно какво се съдържа в конституционното понятие за “държавна измяна“ и в хипотезите, описани в Наказателния кодекс, глава първа – „Престъпления срещу републиката“, раздел първи – „Измяна“.

„Нормата е лаконична и не дава отговор на поставения въпрос“, пише до конституционните съдии той. Гешев иска и тълкуване на разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“. Главният прокурор поставя въпросът и дали имунитетът пази президента и вицепрезидента за деяния в личния им живот – според него – не.

От президентството заявиха, че президентът ще коментира по-късно днес и обявиха, че вече подготвят отговор на отправеното от Главния прокурор искане до Конституционния съд.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.