Гешев: Бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те...

Гешев: Бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл

SHARE

“Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме. Премиерът Борисов – кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже. Разни бизнесменчета и социалнослаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова, и те се упражняват върху прокуратурата. Трябва да е ясно едно – прокуратурата и аз, като главен прокурор, няма да допуснем прокуратурата да бъде замесвана в друбни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Прокуратурата е независима институция. Това, което можа да кажа е, че прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим го очакват българските граждани – да им осигурим ред и спокойствие. И те вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо за това, за което са ги избирали българските граждани. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя. Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политически сили и откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват. И е ред и на политиците да им дадат това, което очакват и за което са ги избрали”.

 

По отношение на Васил Божков, Гешев каза, че нямат официална информация дали бизнесменът е освободен от ареста. “В тези страни няма практика да се задържат милиардери, учудващо е ако е бил задържан толкова дълго време. Обикновено им се взема паспортът. Ние ще искаме екстрадицията, да се върне в България за да бъде съден тук. Има нови обвинения и за криене на културно-исторически ценности”, каза още главният прокурор.

Днес стана ясно, че преводът на документите за екстрадиране на бизнесмена, които са над 200 страници, вече е готов. Очаква се те да бъдат изпратени на Министерството на правосъдието, а оттам незабавно в Обединените арабски емирства.

Божков беше задържан в Абу Даби на 31 януари привечер, а Обединените арабски емирства потвърдиха официално за това на 2 февруари.

“В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взима паспортът и се забранява да напускат стратата. Така че учудващо еАКО е бил задържан толкова дълго време. Иначе това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Ния ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред българския съд като всички – като Арабаджиеви, като Миню Стайков, като Баневи. Това е, вдършим си работата”, каза Гешев по темата.

Главният прокурор каза, че в документите, които ще бъдат изпратени за екстрадиция “естествено, че има нови обвинения, включително и по линия на културно историческите ценности”

По-късно днес се очаква Иван Гешев да проведе среща с кметове от страната, на която ще се поставят проблемите на малките населени места и ще се обсъди темата с корупцията в различни общини, съобщи Нова тв.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.